SABORSKA STATISTIKA ZA 2019. – Replike omiljeni zastupnički ‘alat’

Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, svaki drugi zastupnik kako bi replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije ‘kategorije’ iznose gotovo šest tisuća javljanja – pokazuje službena saborska statistika za 2019.

Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta, od čega osam puta Ines Strenja (Most) kako bi prenijela stajališta i zaključke Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kojem je predsjednica.

Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

Rekorderi Bulj i Maras  

Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386), te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.

Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate,  ‘samo’ 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

HDZ-ov najaktivniji trojac čine – Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta ‘požalili’ na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice, zabrane govora na dan ili dva, postale su gotovo tjedni standard.

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici ‘startali’  nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

Replike i odgovori na njih obilježile su i sve tri protekle parlamentarne godine, od gotovo 40 tisuća javljanja, one zbrojeno čine više od 24 tisuće.

Komentiraj