Saborska oporba vladajuće prozvala zbog onečišćenja u Slavonskom Brodu

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti zraka oporba je u utorak iskoristila kako bi Vladu prozvala zbog nečinjenja u kontekstu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

HSS-ov Davor Vlaović apelirao je da se što prije upriliči novi sastanak s predstavnicima BiH na kojem bi se ponovno aktualizirao problem zagađenja.

“Slavonski Brod je praktički jedini grad u Hrvatskoj koji ima kontinuirana prekoračenja razina sumporovog dioksida. Granična vrijednost je sedam, a u Slavonskom Brodu on zna priječi čak i 30. U prvih mjesec i pol dana ove godine dnevna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 u promatranom razdoblju prekoračena je 28 puta a prema uredbi ne smije biti prekoračena više od 35 puta tokom godine”, navodio je Vlaović.

Podsjetio je i kako je stopa ukupnog mortaliteta od raka u Brodsko-posavskoj županiji viša u odnosu na stope u RH.

HDZ-ova Ljubica Maksimčuk, koja je i sama iz tog kraja podsjeća da se rješenje za Slavonski Brod čeka već osam godina te poručuje kako Brođani nemaju više vremena čekati.

“Najnoviji sastanak koji je održan u Moskvi s našim ministrom vanjskih poslova i ministrom vanjskih poslova Ruske federacije, daje nam nadu da će se ipak nešto malo pokrenuti”, ustvrdila je Maksimčuk.

Nikakav sastanak, tvrdi Vlaović, neće ubrzati stvar “ukoliko RH ne učini nekakav drugi, dodatni pritisak na BiH, i na vlasnika rafinerije. Imamo elemenata i načina kako se to može učiniti, a mislim da treba samo političke volje”, zaključio je.

SDP-ovac Gordan Maras uvjeren je kako ni sastanci ni apeli na diplomaciju neće donijeti korist za Brođane. “Sjetite se prije četiri mjeseca je predsjednica rekla da je srela negdje usput na nekoj konferenciji ministra vanjskih poslova Ruske federacije i sve ćemo riješiti. Nećemo riješiti ništa ukoliko se sami ne pokrenemo i pokažemo da kao država možemo zaštititi interes svojih građana”, smatra Maras.

Predsjednika Sabora je u tom kontekstu pozvao da se raspravi SDP-ov prijedlog Zakona o transportu nafte i naftnih derivata koji je u proceduri.

“Zakon koji omogućava da se onemogući na taj način dobava nafte kojim se onečišćava zrak u Republici Hrvatskoj i truju naši građani”, pojašnjavao je Maras.

Mostovac Miro Bulj uvjeren je kako su za sve krivi interesni lobiji. “Ono što nam nisu uspjeli napraviti ni Turci, ni fašisti, nacisti, komunisti, očito sada rade interesni lobiji”, zaključio je Bulj.

Za HDZ, jedini put rješenja onečišćenja zraka u Slavonskom brodu je onaj bilateralni.

Za SDP-ovca Nenada Stazića apsurdno je da ministar zdravlja zabranjuje električne cigarete, a ne smetaju mu dimnjaci zagađivači.

“Rješavajte problem, ako ne danas, onda najkasnije sutra. Počnite jer ljudi umiru”, poručio mu je SDP-ovac Stazić.

“Što vi nudite kao alternativu… Naučite elementarne stvari o kojima želite razgovarati… Problem onečićenja Zraka o Slavonskom Brodu može se riješiti jedino bilateralnim nastojanjima RH i BiH, a sve ostalo su priče za malu djecu”, poručio je oporbi HDZ-ov Darko Horvat.

Sabor je jutros brzopotezno raspravio i Uredbu EU-a o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu kojoj je cilj uklanjanje postojećih prepreka u prekograničnoj elektroničkoj identifikaciji, Uredbu o fluoriranim stakleničkim plinovima ali i izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo iz 2015.

Komentiraj