Saborska oporba: Izmjene zakona o nadzoru granice i obrani dovest će do militarizacije društva

FaH

Na račun predloženih izmjena dvaju zakona – o nadzoru državne granice i onoga o obrani, prema kojima bi vojska mogla pružati potporu policiji u zaštiti državne granice, u poslijepodnevnom dijelu saborske rasprave oporbeni su zastupnici izrekli vrlo kritičke ocjene da će posljedica tih izmjena biti “militarizacija društva”, no iz reda vladajućih naglašeno je kako nema govora o militarizaciji, već je razlog za to mogućnosti da policijske snage neće biti dostatne za upravljanje kriznom situacijom.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić smatra kako će “jedina posljedica prebacivanje odluka o slanju vojske na granicu, s parlamenta na izvršnu vlast, biti militarizacija društva”.

“Nema govora o militarizaciji zemlje i manipulaciji vojskom jer se naša vojska pokazala kroz povjest humanom i pobjedničkom”, rekao je zastupnik Mosta  Maro Kristić.

Zastupnik HNS Milorad Batinić kazao je kako “nije primijetio niti iz obraćanja ministra Orepića, niti iz izjava koje je davao tijekom migrantske krize, da je MUP nesposoban sam odrađivati taj dio posla”.

“Nitko nije rekao da hrvatska policija nije u stanju nadzirati situaciju, ali se bojimo mogućnosti i situacije da policijske snage neće biti dostatne za upravljanje cijelom situacijom”, pojasnio je zamjenik ministra Obrane Tomislav Ivić .

HDZ-ov zastupnik Damir Krstičević rekao je kako ga osobno vrijeđa kada čuje da se treba ‘bojati hrvatske vojske’. Vojska neće ništa učiniti protiv naroda i države, nego će nas čuvati kao što su nas uvijek čuvali, naglasio je.

Na Krstičevićevu procjenu da Hrvatskoj treba nova strategija nacionalne sigurnosti, nadovezao se  SDP-ov Nenad Stazić.

“Zašto je već niste napravili kad ste tvrdili da spremni dolazite na vlast? Nećete valjda reći da su ova dva ‘zakončića’ vaša nova strategija nacionalne sigurnosti”, rekao je Stazić.

SDP-ov zastupnik Stazić je i u poslijepodnevnom nastavku saborskog zasjedanja nastavio s tvrdnjama kako se s predloženim zakonskim izmjenama “omogućava da Karamarko upotrijebi vojsku u novom Domovinskom ratu”.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić takve je tvrdnje nazvao neutemeljenim.

“Insinuacije sa stranačkih skupova nisu nam bitne”, poručio je Staziću zastupnik Mosta Miro Bulj.

I Arsen Bauk (SDP) izrekao je zamjerke zakonskim izmjenama jer, ističe, zakoni nemaju ograničeno trajanje.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je kako je poruka pape Franje da je zatvaranje granice ljudima u nesreći ravno ratnom zločinu.

“Nesigurna je ona vlast koja u svemu vidi opasnost”, ustvrdila je Antičević Marinović, podsjećajući kako je HDZ svojevremeno, zbog navodne prijetnje od terorizma zabranio okupljanja na Markovu trgu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]