Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti nekolicina zastupnika iskoristila je kako bi pokušali aktualizirati pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, no državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić odgovorio im je kako “to nije tema rasprave”.

“Zanima me u kojoj je fazi namjera izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Postoji indicija da je tamo još u vrijeme bivše države bilo odlagalište takvog otpada i postoje zdravstvena izvješća da je četvrtina djece bolovalo od nekog oblika paralize. Zanima me da li se odlagalište misli tamo graditi i kakve to ima posljedice na sliv rijeke Une i Kupe te općenito po zdravlje stanovništva”, pitao je Branimir Bunjac (Živi Zid).

Da je Trgovska gora neprihvatljiva lokacija za odlagalište nuklearnog otpada ističe i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Narodne stranke – Reformisti Darinko Dumbović.

“Svi se borite da imate svoje krajeve i da proglasite svoje krajeve nacionalnim parkovima, a Sisačko-moslavačka županija bi trebala biti nacionalno smeće nuklearnog otpada i da sve ono što naši vrijedi ljudi proizvedu i ono što dajemo poticaj i subvencije, stavimo na te iste proizvode markicu nuklearnog otpada, to vi nama ovdje u Hrvatskom saboru radite i podmećete i lagano kružite sa svojom pričom kako bi nas na kraju doveli do onoga što ste već donesli, odluke u studijama”, poručio je Dumbović.

Državni tajnik Željko Plazonić upozoravao je kako to nije tema rasprave.

“To nije tema današnjeg našeg boravka u Hrvatskom saboru. Ove izjave koje vi dajete, o njima ne znam praktično ništa, to su više novinski izvještaji. Mi kao struka o tome nismo u ovom trenutku razgovarali jer nije to na dnevnom redu. Mi sada govorimo o zakonskoj regulativi koja osigurava upravo bilo kakvu zlouporabu ali i kontrolu svih izvora zračenja”, odgovorio je Plazonić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti uvodi se stupnjeviti pristup odobravanju djelatnosti tako da se za neke djelatnosti neće morati ishoditi odobrenje za obavljanje djelatnosti, a za neke djelatnosti postupak odobravanja iste bit će pojednostavnjen. Ukida se i dozvola za uporabu izvora ionizirajućeg zračenja, uvodi se nemedicinsko ozračenje, definira se stručnjak za medicinsku fiziku…

Suprotno uobičajenoj praksi, u petak u Saboru nije bilo glasovanja, a o zakonskim se prijedlozima raspravljalo u polupraznoj sabornici pred nekolicinom zastupnika.

Zastupnici će se u sabornici ponovno okupiti u srijedu ujutro kada bi trebali glasovati.

Komentiraj