Pojedinačna saborska rasprava o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi raspršila se poslijepodne na općenito probleme u upravljanju hrvatskim školama, uz kritike oporbe da se neodređivanjem roka za licenciranje ravnatelja škola dobiva dojam kako ih se želi postavljati po političkom ključu.

Oporbeni zastupnici u raspravi su uglavnom inzistirali da Vlada odredi rok do kada ravnatelji moraju imati licence, čime bi se, smatraju, isključila politika iz biranja ravnatelja škola.
“Je li riječ o  strahu da se neće moći uhljebiti oko 200 ravnatelja kojima uskoro ističe  mandat”, upitao je SDP-ov Mirando Mrsić, utvrdivši da se ovako dobiva dojam da se u Hrvatskoj ravnatelji postavljaju po političkoj dužnosti.

Zastupnik  Živog zida Ivan Pernar ocijenio je raspravu o tome imaju li ravnatelji škola licence ili nemaju, besmislenom, jer, kao smatra, u praksi se ionako ništa neće promijeniti. Ukazao je također na problem gladne djece u školama. “Žao mi se što se u raspravi nisu spomenula gladna djeca u školama. Siti trbusi ovog visokog doma to ne mogu vidjeti i razumjeti”, kazao je i predložio osnivanje povjerenstva na čelu s premijerom Anderejom Pelnkovićem o tome zašto djeca u Hrvatskoj gladuju.
Hrvatski sabor sjednicu nastavlja sutra.

Komentiraj