HINA/ Denis CERIĆ

SABOR ZAPOČEO STANKOM Bulj napao buduću ministricu zbog projekta njezinog supruga

I današnja sjednica Sabora, na kojoj se raspravlja o prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU-a o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu, započela je stankom.

Stanku su zatražili zastupnici Živog zida zbog najnovije sudske prakse; Kažimir Varda želio je govoriti o biznisu kod udomljavanja invalida, a Mostov Miro Bulj stanku je zatražio zbog teromelektrane na Peruči u koju je, kako je rekao, upleten suprug od novoimenovane ministrice Mire Pejčinović Burić.

Nakon stanke Goran Aleksić iz Živog zida kazao je da je sudska presuda iz slučaja Franak kotrlja prema konačnom rješenju, prenosi Dnevnik.hr. Aleksić je rekao da je deset presuda u korist dužnika. “Najvažnija je iz Osijeka gdje je dosuđeno da oštećenom dužniku treba vratiti svu preplaćenu kamatu. Sud je odbacio prigovor banke na zastaru, ipak postoji problem – neki drugi županijski sud može presuditi drugačije. Vrhovni sud bi stoga trebao na svojoj sjednici odlučiti postoji li zastara potraživanja u privatnim procesima koji se vode temeljem kolektivne presude ili ta zastara ne postoji”, rekao je Aleksić.

Mostov Miro Bulj govorio je o projektu Vis Viva koji uključuje termoelektrana na Peruči protiv čije izgradnje se, kako je rekao, bore stanovnici Cetinske krajine.
“Projekt je neodrživ i štetan. To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih institucija te da mu je državni ured za imovinu spreman mu je prepustiti i državno zemljište”, rekao je.

Dodao je da je Zoran Burić suprug Marije Pejčinović Burić sadašnje državne tajnice te buduće ministrice vanjskih poslova. Buduću ministricu nazvao je i bivšom ‘savjetnicom malog Slobe’. Pejčinović Burić je u imovinskoj kartic navela da nema poslovnog udjela u tvrtkama supruga.

Komentiraj