Sabor: Za uređenje oko 250.000 kuna

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski sabor i ovo će ljeto iskoristiti za uređenje svojih prostora, a za to će potrošiti nešto manje od 250.000 kuna.

Uređenje sedam prostorija i protokolarne dvorane

U saborskoj zgradi obavit će se radovi koji se odnose na uređenje sedam prostorija i protokolarne dvorane, izmijenit će se parket, instalacije električne energije, telefona, TV i računalne mreže i obaviti soboslikarski radovi, potvrdili su iz Sabora.

O kojim se sedam prostorija radi nisu specificirali, no doznaje se da će se dotjerati Zeleni salon, dvorana na drugom katu saborske zgrade koja služi za protokolarne svrhe, čiji je strop ovoga proljeća procurio pa ga treba obojiti.

Izvjesno je da ni ovoga ljeta nije u planu uređenje novinarske sobe, zapravo triju prostorija u prizemlju zgrade kojima bi dobrodošlo uređenje podova i noviji, odnosno prikladniji namještaj.

Gledaju li se planirani radovi po stavkama, najviše će se potrošiti na parketarske radove, gotovo 100.000 kuna, nešto manje od 73.000 kuna stajat će soboslikarski radovi, 43.000 električarski, a 28.000 kuna stolarski radovi.

Lekin portret 43.850 kuna 

Cijena izrade portreta bivšeg, devetog predsjednika Sabora Josipa Leke iznosi 43.850 kuna. Leku je, po njegovu izboru, naslikao Damir May, odgovorili su iz Sabora.

Lekin portret, naslikan u izrazito tamnim tonovima, odnedavno je u dvorani  Ante Starčevića, u društvu s portretima njegovih prethodnika. Saborska je tradicija da svaki predsjednik dobije svoj portret i odabere umjetnika koji će ga portretirati.

Prvog predsjednika Žarka Domljana potrtetirala je Jadranka Fatur, baš kao i Lekina prethodnika, prerano preminulog Borisa Šprema.

Stjepana Mesića i Luku Bebića naslikao je Vatroslav Kuliš, Nedjeljka Mihanovića Rudolf Labaš, akademika Vlatka Pavletića Vlado Jakelić, Zlatka Tomčića Fadil Vejzović, a Vladimira Šeksa Vlado Jakelić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]