– Saborska većina žestoko se u petak obrušila na Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za prošlu godinu prozivajući je za pristranost jer je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je srušio Ustavni sud, dok u skupini za izradu novog zakona ne želi sudjelovati, a opozicija uzvraćala kako je smisao kritika vladajućih smijeniti pravobraniteljicu.

Saborska zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić poručila je Milas Klarić kako se trebala uključivati u izradu svih propisa i zakona koji se tiču prava djece bez obzira koja vlast ili koja garnitura ima većinu.

“Sadašnja pravobraniteljica bila je i članica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona. Nakon suspenzije tog Obiteljskog zakona iz 2014. Obiteljski zakon koji je suspendiran 12. siječnja 2015., a već početkom veljače 2015. novi Obiteljski zakon je bio na web stranici ministarstva. Pa kako, ako se doista radilo o novom zakonu moglo onda braniti i taj novi Obiteljski zakon? Da li je moguće napisati gotovo 600 novih članaka u 10 dana? Ne, nije moguće. I pravobraniteljica je i dalje branila i taj novi Obiteljski zakon”, zamjerala je Mađerić.

Obiteljski bi se zakon, kaže Mađerić, trebao donositi jednoglasno kao što su se prethodna dva u Hrvatskom saboru donosila jednoglasno.

“Prošla pravobraniteljica Mila Jelavić, za koju moram reći da sam imao brojne kritike i na njezin rad, pa čak je i ona imala preko 80 primjedbi na Obiteljski zakon. Sadašnja pravobraniteljica kad je došla na dužnost ukinula je svih tih 80 i nešto primjedbi. Ne znam gdje je tu kontinuitet. Jel’ ta bivša pravobraniteljica za djecu sve to izmislila, jesu to bile čiste izmišljotine ili se ipak radilo o argumentiranim primjedbama? Ne mogu se oteti dojmu da je tu bilo pristranosti kod sadašnje pravobraniteljice obzirom da je ona pisala, odnosno sudjelovala u radnoj grupi tog Obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao”, rekao je Ladislav Ilčić (Hrast).

SDP-ova Ana Komparić Devčić podsjećala je kako rasprava o izvješću pravobraniteljice Milas Klarić traje od jučer s ciljem da se smijeni pravobraniteljicu za djecu slično kao što se pokušalo smijeniti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

“Centri za socijalnu skrb smatraju da je taj zakon bio dobar. I to je problem koji vas muči i o tome ne govorite. Dakle, jedini razlog jest ne rad pravobraniteljice nego Obiteljski zakon zbog čega vi pokušavate smijeniti pravobraniteljicu za djecu. I to zašto? Zato što je ona sudjelovala u onom dijelu Obiteljskog zakona koji se odnosi na djecu. Pa tko u ovoj zemlji treba sudjelovati u djelu zakona koji se odnosio na djecu nego pravobraniteljica za djecu. Pa valjda to treba ne znam pravobraniteljica za osobe s invaliditetom treba govoriti o djeci a onda će pravobraniteljica za djecu govoriti o osobama i invaliditetom”, rekla je Komparić Devčić.

Bivša ministrica, SDP-ovka Milanka Opačić pak ističe da je zakon smanjio broj sudskih sporova.

“Zakon je donio dobro za djecu. Govori da je u šest mjeseci, dakle od 1.studenog 2013. do 1. svibnja 2014. po starom Obiteljskom zakonu bilo 204 tužbe za razvod braka sa maloljetnom djecom. Međutim, u periodu od šest mjeseci 2015., 2016. za 2,5 posto se ta brojka prepolovila. Dakle sada imamo samo 83 sudske tužbe zbog toga što su se roditelji dogovorili. I još jedanput ovdje odgovorno tvrdim na Obiteljski zakon su se digli samo oni kojima smo zavukli ruku u džep”, poručila je Opačić.

Izvješće pravobraniteljice za djecu Milas Klarić u petak prilikom glasovanja u Saboru nije dobilo potporu većine.

Komentiraj