Hina Dario GRZELJ/

SABOR Vladajući i oporba podržali Konačni prijedlog zakona o osiguranju radničkih tražbina

Vladajući i oporba podržali su u srijedu u Saboru Konačni prijedlog zakona o osiguranju radničkih tražbina kojim se utvrđuju pravila o zaštiti materijalnih prava iz radnih odnosa radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad poslodavcem te u slučaju blokade računa poslodavca zbog nemogućnosti prisilne naplate neisplaćene plaće odnosno naknade plaće.

Također, njime se utvrđuju vrste i opseg zaštićenih prava te uređuje djelatnost, način upravljanja i obavljanja djelatnosti Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

Podržavši Prijedlog zakona, Marija Jelkovac (HDZ) rekla je da su u njemu uvedene novine koje dovode do bolje zaštite potraživanja radnika u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca. “To je potrebno pogotovo u današnje vrijeme kada mnogi poslodavci ‘preko noći’ odlaze u stečaj, a potraživanja ostanu nenaplativa”, kazala je. Naglasila je da se tim zakonom, i u slučaju blokade poslodavca, štite egzistencijalna prava radnika te se njime predviđa i da isplaćena prava radnika budu izuzeta od ovrha.

Marta Luc Polanc (SDP) istaknula je da se tim zakonom uz ostalo radnicima osigurava egzistencijalni minimum jer se njime regulira isplata minimalne plaće u bruto iznosu, isplata minimalnih iznosa otpremnina, a putem Agencije jamči se isplata pravomoćno presuđenih iznosa naknade štete zbog ozljeda na radu ili profesionalnog oboljenja ako je zahtjev pokrenut prije blokade poslodavca ili pokretanja stečaja.

Prijedlog zakona podržao je u ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Silvano Hrelja rekavši kako je u njemu podržan najveći broj primjedbi socijalnih partnera i ima i njihovu potporu, kao i Gospodarsko-socijalnog vijeća, a prijedlog toga zakona podržao je i Stjepan Čuraj u ime Kluba HNS-a.

Zastupnici HDZ-a i HNS-a podržali su i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim potporama kojim se povećava transparentnost državnih potpora te dopunjuju postojeće odredbe u dijelu koji se odnosi na registar državnih potpora. Te izmjene i dopune Zakona, istaknuto je, odnose se samo na državne potpore industriji i uslugama, a ne na državne potpore u poljoprivredi i ribarstvu.

Zastupnici su raspravili i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu između RH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora kojim se osigurava provođenje Projekta modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora. Iznos zajma je 22 milijuna eura uz rok otplate od deset godina, uključujući četiri godine počeka na otplatu glavnice.

Sabor je završio današnju sjednicu.

Komentiraj