Patrik Macek/PIXSELL, HINA

UŽIVO: RASPRAVA O KUJUNDŽIĆU Napadi i obrane

U Hrvatskom saboru od 15 sati održava se rasprava o prijedlogu oporbe a izglasavanjem nepovjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna je u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida pobrojavši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Oporbeni zastupnici optužili su Kujundžića da nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

TIJEK RASPRAVE

21.42 Saborska oporba u višesatnoj raspravi nabrajala je razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, a vladajući su u cijelosti odbacili sve navode oporbe nabrajajući niz Kujundžićevih postignuća te su prijedlog za opozivom nazvali “neozbiljnim uratkom”.

“Mislio sam da će doći jedan ozbiljan zahtjev potkrepljen argumentima i brojkama, međutim dobili smo uradak od šest stranica na kojem nema nijedne jedine brojke, nijedan argument, uradak koji me čudi i koji je potpuno promašen i neozbiljan”, rekao je Željko Reiner (Klub HDZ-a).

Istaknuo je da u prijedlogu isključivo piše što je ministar zdravstva propustio učiniti, a nigdje ne piše što je to on krivo učinio,  koje je loše poteze povukao i kako je naštetio zdravstvenom sustavu.

Petar Škorić (HDZ) nabrojio je postignuća Kujundžića. Primjerice u KBC-u Split u proteklih jednu i pol godina ima 72 nova specijalizanta, 50 novih liječnika, 250 novih sestara. Provedena je i rekonstrukcija centra za onkologiju, imamo nove CT aparate, nove sposobnosti interventne neuroradiologije, opremljenu dnevnu bolnicu s više od 50 milijuna kuna, rekao je Škorić.

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Ines Strenja Linić u ime Kluba Most s druge strane nabrajala je “niz propusta” ministra Kujundžića, od toga da nije napravio reformu hitne medicinske pomoći, bolničkog sustava, smanjio liste čekanja do toga da nije ništa učinio na zadržavanju liječnika u Hrvatskoj

Osvrnula se i na specijalizacije istaknuvši da se u nekim gradovima nitko ne javlja i mjesta ostaju nepopunjena. “To nije mjera za ostanak liječnika kao što tvrdi ministar”, rekla je Strenja Linić dodavši kako od ministarstva očekuje da radi na ostanku liječnika i medicinskog osoblja a ne da to samoinicijativno rješavaju lokalne jedinice.

Strenja Linić upozorila je da su područja Slavonije i Dalmatinske zagore “potpuno zdravstveno devastirana” jer nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu te da nerijetko tamo rade liječnici stariji od 70 godina jer im je žao ostaviti pacijente.

“Nikada niste došli k meni i nešto konkretno predložili…Dođite k meni u ministarstvo i razgovarat ćemo”, poručio joj je Kujundžić.

Kujundžiću “prišivene sve bolesti zdravstva od 19 stoljeća do danas”

“Zdravstvenom sustavu potrebne su ozbiljne promjene koje ministar ne može ostvariti i zato smo za opoziv”, ustvrdio je Giovanni Sponza (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) . Istaknuo je da je sustav u kadrovskoj, financijskoj i organizacijskoj krizi, a da ministar zdravstva svojim djelovanjem ne može osigurati nužan konsenzus struke i politike oko reforme zdravstva.

Anka Mrak Taritaš (Glas i HSU) ponovno je ocijenila da je Kujundžić najneuspješniji ministar u Vladi i da si takvog neuspješnog ministar ne može priuštiti nijedan resora a najmanje zdravstvo. Upozorivši na stalni pad kvalitete i dostupnosti dijagnostike i liječenja dok cijene rastu, Kujundžiću je pripisala grijeh nečinjenja i ingorancije. “Misilila sam da će sam otići, ali on to nije prepoznao kao ni premijer”, rekla je.

Nečinjenje u zdravstvu Kujundžiću je zamjerila i Romana Jerković (Klub SDP-a) naglasivši kako mu nije bio u fokusu ni bolnički sustav i njegova održivost, ni preventivna medicina, ni sustav javne nabave, ni poboljšanje hitne medicine, ni sustava domova zdravlja. “Mi u SDP-u nismo uspjeli naći ništa što je bilo u njegovom fokusu”, kazala je Jerković upitavši ministra :”Zašto ste prihvatili biti ministar ako niste namjeravali raditi?”.

Kritizirala je i novi prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti za koji kaže da bolje da nije ugledao svjetlo dana, te da je na njega u javnoj raspravi stiglo 5500 primjedbi zaključivši da “kao da je pisan u vrtiću”.

Ivan Pernar (Klub Živog zida) upozorio je na korupciju u zdravstvu te outsourcing zdravstvenih usluga. “Piše mi čovjek da se u Slavonskom Brodu za zapošljavanje mora platiti 4 do 5 tisuća eura. Ne znam je li to točno, ali poznavajući način kako HDZ-a funkcionira – to me ne bi čudilo”, rekao je.

Osim problema odlaska liječnika apostrofirao je i problem loše hrane u bolnicama. “Hrana u hrvatskim bolnicama je katastrofa. Za večeru dobijete acidofil, dvije šnite kruha i šniticu sira i salame”, rekao je.

Robert Jankovics (Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) ocijenio je neprihvatljivo da se cijeli postupka opoziva pokreće zbog tragičnog događaja, dok je njegov kolega iz kluba Kažimir Varda zaključio da su ministru Kujundžiću “prišivene sve bolesti zdravstva od 19 stoljeća do danas.

“Smeta me i što ste ga maltene proglasili grobarom zdravstva i čovjeka kad ste rekli da je pridonio rastu mortaliteta, što je optužba koja je i nekolegijalna jer dolazi od kolega liječnika”, kazao je Varda.

20.15 SDP-ova Romana Jerković je rekla Plenkoviću kako je propustio pokazati da je moderan i otvoren političar. “Za mene moderan i otvoren političar – kakav bih očekivala da jeste i da budete – je tolerantan, svjestan svoje odgovornosti, ponizan je, drži svoj ego pod kontrolom, nije zajedljiv, iskren je, govori istinu o sadržaju, ne vrijeđa i ne omalovažava, ne uči druge pameti… Sigurna sam da imate tu stranu ali ste ju propustili pokazati”, kazala je.

18.26 Saborska rasprava o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića skrenula je u replikama na raspravu o “malim miševima” i “štakorima” slijedom toga što je premijer Andrej Plenković nazvao zastupnike Živog zida “trima malim miševima ” jer su pobjegli kada se glasovalo o Istanbulskoj konvenciji.

“Vama je samo cilj očuvati većinu. Vi ste mali miš”, kazao je Mostovac Nikola Grmoja Plenkoviću u replici za što je dobio opomenu predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića.

“Radije bih balansirao sa svima nego ikada više došao u situaciju da dođem u koaliciju s vama i vašom strankom. Bit ću virtuoz na žici samo da ne dođem u koaliciju s vama”, odgovorio je mu je Plenković.

Repliku za premijera imao je i SDP-ov Arsen Bauk koji se osvrnuo na tvrdnju premijera da će zahtjev za opozivom Kujundžića proći kao prethodnih pet. “Ne znam da li će proći kao Barišić i Dalić, koji su bivši u Vladi ili kao Marić i Murganić koji su sadašnji?’, upitao je Bauk, dodavši da to, ‘da je netko postupio kao mali miš’ i nije neka uvreda.

“Što da vam ja sada kažem? Sjednite mali mišu”, komentirao je Jandroković.

Davor Bernardić (SDP) konstatirao je da je žalosno da premijera zabavlja dok ljudi umiru na cesti čekajući zdravstvene preglede i dok privatizira zdravstvo na što je Plenković upitao otkud mu teza o privatizaciji zdravstva. Spočitnuo mu je i druge teze i teme “o čokoladi, o zelju” . Nakon toga je za neopravdano dizanje povrede poslovnika i Bernardić dobio opomenu.

Ivan Pernar (Živi zid) na usporedbu zastupnika Živog zida s “malim miševima” premijera Plenkovića je usporedio sa štakorom iz filma “Izbavitelj”.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Ja bih vas usporedio s lukavim i mračnim bićem iz filma Izbavitelj, to je zapravo njihov kralj štakora. Nose odjela, imaju lica, oči i kretnje tako da se u ničemu ne razlikuju od ljudi, pogoduju im epidemije, glad, ratovi. Tada se štakori skupljaju tajanstveno preobraženi radeći kao ljudi. Oni kradu i prodaju s dobitkom neshvatljivim za poštenog čovjeka. Obmanjuju sjajem svojih odijela i mekoćom govora. Varaju i uhode. Okruženi su raskoši. Jedu i piju dosta, a iznad svega vole vlast. U kriznim vremenima među njih stiže Izbavitelj, veliki gvinejski štakor. On ima daje moć neshvatljivu za ljudska poimanja. Ja sam u ovom opisu prepoznao vas” ‘, rekao je Pernar Plenkoviću te i on zaradio opomenu.

Plenković mu je uzvratio da su neozbiljni i da instituciju Sabora čine neozbiljnom, a na prozivke Branimira Bunjca da tolerira prostituciju u samom vrhu stranke kazao je djeluje kao da halucinira.

“Za izgovoriti ovo što ste vi izgovorili treba doping. Poruka vašeg rada je jedno kontinuirano vrijeđanje, a kada vam se i malo odgovor onda plačete, cvilite, bunite se … Ne može to tako. Ne možete kontinuirano vrijeđati i očekivati da ćemo mi to trpjeti. Nećemo, ne dolazi u obzir’, poručio je Plenković Bunjcu.

SDP-ova Romana Jerković je rekla Plenkoviću kako je propustio pokazati da je moderan i otvoren političar. “Za mene moderan i otvoren političar – kakav bih očekivala da jeste i da budete – je tolerantan, svjestan svoje odgovornosti, ponizan je, drži svoj ego pod kontrolom, nije zajedljiv, iskren je, govori istinu o sadržaju, ne vrijeđa i ne omalovažava, ne uči druge pameti… Sigurna sam da imate tu stranu ali ste ju propustili pokazati”, kazala je.

U replici ministru Kujundžiću zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesardić požalila se na tretman na hitnom prijemu na kojem je nedavno završila zbog spontanog pobačaja. Kazala je da su uvjeti koji su je dočekali na razini 15. stoljeća, da su joj svezali ruke i noge i napravili kiretažu bez anestezije. “To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Namjeravate li ovo promijeniti i kada?”, pitala je Ninčević Lesardić ministra zdravstva.

Kujundžić je kazao da iskreno žali zbog gubitka djeteta te zatražio medicinsku dokumentaciju kako bi provjerio o čemu se radi. Za peticiju je kazao da nikada o njoj nije čuo.

Davor Vlaović (HSS) čestitao je pak ministru jer 100 tisuća građana ne zna kojem obiteljskom liječniku se javiti jer ih nema. Čestitao mu je i na prijedlogu da se taj problem riješi liječnicma u kombijima, da, “kao što se dijeli kruh, dijele kroz kombi aspirine”.

Kujundžić mu je odgovorio da se taj model pokazao uspješnim mnogim zemljama svijeta.

“Traže vaš opoziv zbog neuspješnosti onih, koji su vam ostavili 7 milijardi kuna duga, i sada kada ste taj dug smanjili”, zaključio je Branko Bačić (HDZ) na što je Kujundžić odgovorio da je u Saboru potrebna lustracija i da je potrebno govoriti jezikom istine.

18.02 Davor Vlaović (HSS) čestitao je pak ministru jer 100 tisuća građana ne zna kojem obiteljskom liječniku se javiti jer ih nema. Čestitao mu je i na prijedlogu da se taj problem riješi liječnicma u kombijima, da, “kao što se dijeli kruh, dijele kroz kombi aspirine”.

17.45 “Dobili smo uradak, na kojem ne piše niti jedna jedina brojka, niti jedan jedini argument. Čudi me taj dokument od strane oporbe”, kazao je u ime Kluba HDZ-a Željko Reiner te je dodao kako je “uradak promašen”. “Kad se govori o financijskim aspektima, u dokumenta zbilja ima bisera”, rekao je Reiner, prenosi N1.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov današnji govor Plenkovića o opozivu Kujundžića nazvao je “bahatom igrankom vrijeđanja zastupnika”

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna je u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida pobrojavši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Oporbeni zastupnici optužili su Kujundžića da nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

17.17 Traže vaš opoziv zbog nespješnosti oni koji su vam ostavili 7 milijardi kuna duga”, kazao je u replici HDZ-ovac Branko Bačić. “U Saboru treba lustracija i moramo govoriti jezikom istine”, odgovorio je Kujundžić.

16.50 Zastupnik Ivan Pernar je na opasku Plenkovića da su oni iz Živog zida “mali miševi” usporedio premijera sa štakorom. “Vi cijelu ovu instituciju činite neozbiljnom. Daleko je to od ozbiljnog političkog rada”, odgovorio je Plenković Pernaru te rekao da je “sport Živog zida zlorabljenje institucija”.

“Radili su mi kiretažu na živo”

Zastupnica Ivana Ninčević Lesardić je u vrlo emotivnoj replici ministru zdravstva Milanu Kujundžiću kazala da je na Hitnoj pomoći nedavno završila zbog spontanog pobačaja i da su uvjeti koji su je dočekali “na razini 15. stoljeća”.

FOTO: facebook.com

“Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Namjeravate li ovo promijeniti i kada”, pitala je Ninčević Lesardić ministra.

“Iskreno žalim da se dogodio gubitak djeteta”, odgovorio je Kujundžić i kazao kako ne zna konkretne podatke i da se “tako ne radi u hrvatskim bolnicama”. “Provjerit ću za konkretan slučaj i za peticiju za koju nikada nisam čuo”, rekao je ministar Kujundžić.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna je u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida pobrojavši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Oporbeni zastupnici optužili su Kujundžića da nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

16.25 “Upozoravam predsjednika Vlade da se nekorektno odnosio prema zastupnicima Živog zida. Da ste zastupnik, dobili bi opomenu, ovako vas samo upozoravam”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Andreju Plenkoviću koji je zastupnike Živog zida u jednom trenutku nazvao “malim miševima”, javlja N1.

“Vi ste mali miš”, kazao je Mostovac Nikola Grmoja Plenkoviću u replici i zaradio opomenu Jandrokovića, “Radije bih balansirao sa svima nego ikada više došao u poziciju da koaliram s vašom strankom”, odgovorio je Plenković Grmoji.

Plenković Bernardiću: “Gdje ste pročitali da želimo privatizirati zdravstvo?”

“Predsjedniče Vlade, meni je žalosno da vas to zabavlja dok ljudi umiru na cestama i vi pokušavate privatizirati zdravstvo”, replicirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić premijeru Plenkoviću i dodao da mu neće dopustiti da privatizira javno zdravstvo.

“Što se tiče teze o privatizacije zdravstva, ne znam u kojem ste to zakonu pročitali. Gdje ste to pročitali?”, kazao je Plenković Bernardiću. I Bernardić je dobio opomenu zato što je zatražio povredu Poslovniku, a po mišljenju Jandrokovića, neopravdano.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna je u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida pobrojavši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Oporbeni zastupnici optužili su Kujundžića da nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

15:50 za govornicu je stao premijer Andrej Plenković, koji u ime Vlade brani ministra Kujundžića. “U cijelosti odbijam sve navode iz vašeg prijedloga, budući da su neutemeljeni i proći će kao svih vaših pet ranijih pokušaja opoziva ministara ove Vlade. Vi koji ste nekada bili na vlasti ste pridonijeli kumuliranju problema u zdravstvu”, rekao je Plenković i dodao da je prijedlog opoziva došao nakon smrti mladića u Zaprešiću.

“Iskoristili ste ljudsku tragediju i pridonijeli ste stvaranju histerije. Uvijek je loše kada netko izgubi život, a posebno mladi život. Suprotno onome što ste tada aludirali jer je on izgubio život zbog drugih zdravstvenih razloga. Zlorabili ste nešto što se ne smije zlorabiti”, kazao je.

15:35 Branimir Bunjac iz Živog zida kazao je kako je HDZ u svom predizbornom programu obeća da će se liste čekanja smanjiti na manje od šest mjeseci u slučajevima koji nisu hitni, a sada imamo situaciju da se ljudi u 2018. godini naručuju za preglede u 2021. godini. “To je postignuće ministra Kujundžića. Hrvatska je po stopi smrtnosti od raka među 10 u svijetu. Čemu služi država ako ne spašava ljudske živote? To je minimum minimuma koji se ne smije prijeći”, rekao je Bunjac.

15:30 SDP-ov Željko Jovanović rekao je kako rad ministra Kujundžića vjerojatno ne podržava 99 posto građana. “U HDZ-u ima puno sposobnih liječnika i menadžera koji bi taj posao umjesto Kujundžića mogli raditi. Može li se itko sjetiti nečega što je Kujundžić napravio u svom mandatu, a da je to unaprijedilo sustav? Odgovor je ne. Hrvatsko zdravstvo nikada nije raspolagalo s više novca, a liste čekanja sve su duže, a životni vijek građana sve kraći”, rekao je Jovanović.

“Nije učinio hrvatski zdravstveni sustav fiskalno održivim sustavom i to je vjerojatno najvažniji razlog za opoziv ministra Kujundžića”, kazao je Jovanović. “Bez racionalizacija troškova, a ne samo novim porezima kao što predlaže, nećemo imati bolje zdravstvo. Niti u jednom prijedlogu nije ponudio fiskalno održivo funkcioniranje zdravstva”, kazao je Jovanović.

15:20 “Nemamo više vremena čekati početak reforme zdravstva i zbog toga je ovaj opoziv”, kazala je strenja Linić i dodala kako Vlada nije u svom odgovoru nisu odgovorili niti na jedan razlog koji su naveli u zahtjevu za opoziv. “Ministre, tko vam je pisao ovako loše odgovore, mislim da je zaslužio nedovoljan”, kazala je Strenja Linić. Dodala je da je ministar propustio učiniti bitne pomake u zdravstvenom sustavu te je ponovno navela sve razloge zbog kojih oporba traži opoziv ministra.

“Sve navedeno kao i grubo vrijeđanje saborskih zastupnika izravno dovodi u pitanje njegov kredibilitet kao osobe, ali i sposobnost da i dalje obavlja ministarski posao”, kazala je Strenja Linić te dodala kako je u pitanje doveo vjerodostojnost ove Vlade.

15:10 U ime predlagatelja govorili su Ines Strenja Linić, Željko Jovanović i Branimir Bunjac.

“On je najlošiji ministar ove Vlade. Premijeru želimo vam postaviti pitanje je li vam u interesu da građani budu zdravi. Premijeru, nadam se da ćete i sebi i građanima odgovoriti na pitanje urušava li Kujundžić namjerno sustav ili stvarno ne zna. Kujundžić je u svom mandatu napravio jedno veliko ništa”, poručila je Strenja Linić.

“Umjesto da naš zahtjev bude prvi korak u rješavanju problema, Vlada stopira pomake u javnom zdravstvu”, kazala je Strenja Linić.

Komentiraj