U Hrvatskom saboru, kojeg u srijedu očekuje rasprava o ‘lex Agrokoru’, odnosno zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, sastao se Klub HDZ-a na kojem su i brojni članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tema Kluba bit će upravo taj zakon koji je predložila Vlada, a koji bi se odnosio na velike tvrtke, konkretno one s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, koje se nađu u određenim poteškoćama. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, odnosno izvanrednog povjerenika. Institut prinudne uprave mogao bi trajati najviše 15 mjeseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspije kompanija bi išla u stečaj. Izvanredni bi povjerenik imao zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta, imenovala bi ga Vlada.

O spomenutom zakonu, koji se tek treba uvrstiti u dnevni red, pozitivno se u utorak očitovao Odbor za pravosuđe, svoja mišljenja u srijedu tek trebaju dati odbori za zakonodavstvo i za gospodarstvo. Oporbeni SDP žestoko kritizira zakon, HNS najavljuje amandmane.

SDP poručuje da mu je zakon u predloženom obliku neprihvatljiv, te da bi se male poljoprivrednike, pogođene krizom Agrokora, najbolje zaštitilo izmjenama Stečajnog zakona umjesto ‘lex Agrokorom’.

Iz HNS-a pak ističu da njihovi stručnjaci ispituju je li Vladin prijedlog zakona ustavan, a kao “konstruktivna oporba”, najavljuju amandmane. Jedan je da vjerovnici i mali i veliki sudjeluju u savjetničkom vijeću i da ono ima veće ovlasti. Drugi je, s obzirom na apsolutnu nepovredivost privatnog vlasništva, da zakon može aktivirati isključivo vlasnik Agrokora. Treće, tražbine svih koji isporučuju robu Agrokor trebaju biti prioritetne, jer su to zaslužili održavajući taj sustav.

Komentiraj