Sabor ukinuo imunitet Barišiću, Grgiću i Puljašiću, dvojici iz ‘afere Janaf’ slijede pretrage i uhićenja

Velikom većinom Sabor je ukinuo imunitet zastupnicima Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP), osumnjičenima zajedno sa šefom Janafa Draganom Kovačevićem i još osam osoba za nezakonitosti i primanje mita u poslovima s Janafom.

Sabor je odobrio i pritvaranje za tu dvojicu saborskih zastupnika, a imunitet je skinuo i HDZ-ovom gradonačelniku Požege Darku Puljašiću.

Te su odluke bez presedana u modernom saborovanju, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika.

Za skidanje imuniteta Barišiću glasao je 121 zastupnik, a jedan je bio suzdržan, dok su za skidanje imuniteta Grgiću glasala 123 zastupnika, uz dva suzdržana.

Glasovanju je prethodio niz zahtjeva za stankom zastupnika oporbe, koji su izražavali sumnju u iskrenost borbe protiv korupcije. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je kratku stanku, a potom je slijedilo glasovanje, i imunitet obojici osumnjičenih zastupnika, očekivano, skinut je.

Tako će se dvojica gradonačelnika iz HDZ-a i SDP-a, Barišić i Grgić,  u petak i formalno naći pod Uskokovom istragom zbog korupcije čime je otvoren put istražnim tijelima da ih uhiti i pretraži njihove prostorije. HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić time su se pridružili ostalih 11-ero osumnjičenika, uključujući direktora Janafa Dragana Kovačevića protiv kojih je istraga pokrenuta u četvrtak nakon cjelodnevnih pretraga.

Uskok je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud. Uz direktora Janafa, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove. Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Treći zastupnik kojem je ukinut imunitet, Darko Puljašić, pod istragom je od studenoga 2018, zbog projekta dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi. Sumnja se da je krivotvorio ugovor kojim je grad za početak realizacije tog projekta uzeo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, iako nikakvi radovi nisu obavljeni.

Istraga protiv njega počela je u studenom 2018., no optužnica mu je potvrđena 15. srpnja ove godine. Zahtjev za skidanje Puljašićeva imuniteta uputio je slavonskobrodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018.

Komentiraj