Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma tema je ovogodišnje simulirane sjednice Hrvatskoga sabora za srednjoškolce, na kojoj će 16. svibnja sudjelovati učenici iz 22 srednje škole i dva učenička doma iz svih dijelova Hrvatske, doznaje se u ponedjeljak u Saboru.

Učenici su vrlo zainteresirani za temu, o čemu govori i preko 60 podnijetih amandmana, kaže Ružica Šimunović, voditeljica saborske Službe za građane koja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje četvrtu godinu za redom priprema simuliranu saborsku sjednicu.

Sudjelovanjem na simuliranoj sjednici učenici praktično mogu vidjeti kako radi zakonodavna vlast, kako se donose zakoni i nacionalne politike, koja je uloga odbora i zastupničkih klubova, koja je poveznica između nacionalnih politika i organizacija države i društva.

Kao i u ‘pravom’ Saboru, na sjednici može sudjelovati 151 učenik/zastupnik, a želju da baš oni budu u tom broju iskazali su učenici iz svih dijelova Hrvatske, od Ploča i Rijeke do Slatine, Osijeka, Zaboka i drugih gradova.

Komentiraj