Sabor u srijedu raspravlja o premijerovu izvješću o sastanku Europskog vijeća

Hrvatski sabor raspravljat će u srijedu o izvješćima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, koji se održao od 17. do 21. srpnja 2020., postignut je dogovor o višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. i o planu za oporavak Europe.

Dogovorom je Hrvatska dobila na raspolaganje oko 22 milijarde eura u sljedećih sedam godina, što je više nego dvostruko u odnosu prema višegodišnjem financijskom okviru od 2014. do 2020.

Riječ je o ambicioznom i sveobuhvatnom paketu u kojem je klasični višegodišnji financijski okvir povezan s izvanrednim paketom za oporavak i pratećom financijskom potporom pod nazivom „EU za sljedeće generacije” radi ublažavanja ekonomskih i drugih posljedica krize izazvane koronavirusom, navodi se u izvješću.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnijet će i izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020., koje je bilo bitno otežano zbog pandemije covida-19 te snažnog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb.

Unatoč krizi i povezanim izazovima, Hrvatska je ispunila sve najvažnije zadaće predsjedanja u skladu s programom koji je bio podijeljen u četiri tematska stupa – Europa koja povezuje, Europa koja štiti, Europa koja se razvija i Utjecajna Europa, ističe se u izvješću.

Komentiraj