Sabor u srijedu o radu državnog odvjetništva

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u srijedu je izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2018. i rad Državnog odvjetništva u 2017., a sjednica počinje raspravom o izmjenama zakona o prostornim podacima.

Analiza podataka za 2018. pokazuje da je priljev novih predmeta u odnosu na 2017. manji za šest posto, dok je broj riješenih predmeta u državnom odvjetništvu manji za jedan posto.

Na kraju 2018. za 10 posto je smanjen broj neriješenih predmeta u državnom odvjetništvu u odnosu na 2017. dok je broj kaznenih prijava u kojima počinitelj nije otkriven smanjen za četiri posto u odnosu na godinu ranije.

Indikatori uspješnosti koji se temelje na broju riješenih predmeta u državnom odvjetništvu i broju stvarnih rješavatelja pokazuju da se u razdoblju od 2016. do 2018. godine stopa ažurnosti povećava kao i broj riješenih predmeta po rješavatelju, istovremeno se skraćuje vrijeme rješavanja, navodi se u izvješćima.

Tijekom 2018. godine državna odvjetništva zaprimila su 35.154 kaznenih prijava, 8,9 posto manje nego 2017. godinu, a bilježi se pad broja prijava građana. U 2018. godini doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv 3.719 osoba, a podignute optužnice protiv 16.102 osobe.

Izmjenama Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka u hrvatsko zakonodavstvo prenosi se EU direktiva u cilju veće raspoloživosti, kvalitete, organizacije, dostupnosti i dijeljenja prostornih podataka.

Isti ili slični prostorni podaci često se prikupljaju i održavaju na nekoliko različitih adresa u sustavu državne uprave, onemogućavajući njihovo transparentno korištenje, uz direktan, negativan utjecaj na proračun, a kako bi se odgovorilo na te izazove donesena je EU direktiva INSPIRE.

Komentiraj