Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama

Hrvatski saboru u petak će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojim se predlaže smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i  stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja.

Izmjenama Zakona predlaže se smanjenje stopa za obračun i plaćanje članarine za 12 posto i omogućavanje Poreznoj upravi da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnost.

Također će se urediti obračun paušalnog iznosa članarine kada osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, prvi put ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini, s obzirom na to da se članarina obračunava temeljem kapaciteta iz prethodne godine prema podacima iz sustava eVisitor.

Također, uvažavajući posebne okolnosti u 2020. izazvane pandemijom COVID-19, glede obveze plaćanja članarine turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače, donesen je Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (Narodne novine, br. 14/20 i 88/20).

Njime je propisano da se visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine umanjuje za 50 posto te da se godišnji paušalni iznos članarine ne plaća na pomoćne ležajeve, navodi se među ostalim u obrazloženju.

Sjednica Hrvatskog sabora počinje u 9,30 sati.

Komentiraj