Sabor u četvrtak o udomiteljstvu i o SDP-ovoj interpelaciji

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide sa amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri, rekao je Vrdoljak.

Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

Vlada, koja je Zakon predložila, ističe da će on omogućiti povećanje broja udomiteljskih obitelji, regionalnu ravnomjernost udomiteljstva, te uspostavljanje udomiteljstva kao zanimanja za nezaposlene udomitelje.

U Hrvatskoj je u 2016. bilo 3.049 udomiteljskih obitelji, 1.492 za djecu i mladež i 1.557 za odrasle i starije osobe. U udomiteljskim obiteljima za djecu i mladež bilo je smješteno 2.342 korisnika, a u onima za odrasle i starije 4.459 korisnika. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi bilo je smješteno je 864 djece.

Najveći broj udomiteljskih obitelji je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, malo ih je u južnim i priobalnim područjima Republike Hrvatske.

O pozdravu Za dom spremni

Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a.

SDP-ovci traže od Sabora da otvori raspravu o toj temi i da jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Predlažu mu i da donese zaključke kojima će utvrditi da je spomenuti pozdrav korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH, da je Vlada dužna u roku osam dana ukloniti Spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima i HOS-ovcima u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni”, kao i da je dužna u roku 15 dana pokrenuti postupak nadzora nad registriranim pravnim osobama koje u svom nazivlju ili znakovlju koriste riječi “Za dom spremni”, te od njih zatražiti promjene statuta.

Vlada je na SDP-ovu Interpelaciju odgovorila u rujnu prošle godine, a Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke. Poručila je i kako su netočne teze iz Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

Spomen-ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca, sa pozdravom “Za dom spremni”, u rujnu 2017. godine skinuta je u Jasenovcu i postavljena u spomen-obilježje Trokut u Novskoj.

Komentiraj