Sabor: Trideset je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Ove godine obilježava se 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Prvi izborni krug parlamentarnih izbora održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a 6. i 7. svibnja drugi. Izbori su bili raspisani za tri vijeća – Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada – koja su činila tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja je u tom povijesnom trenutku još uvijek bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Održavanjem prvih višestranačkih izbora i konstituiranjem višestranačkog Sabora Republike Hrvatske započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i ujedno proces njezinog osamostaljivanja.

Prvim višestranačkim izborima prethodila su dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.

Izbori su provedeni po većinskom sustavu, a za 351 zastupničko mjesto natjecale su se 33 stranke i 16 udruženja s ukupno 1705 kandidata

Sa 42 posto osvojenih glasova Hrvatska demokratska zajednica dobila je ukupno 205 mandata odnosno 58 posto zastupničkih mjesta. Sa 26 posto glasova birača, drugo mjesto osvojio je Savez komunista Hrvatske – stranka demokratskih promjena (107 mandata odnosno 30 posto zastupničkih mjesta).

Treće mjesto sa 15 posto osvojenih glasova i 21 mandatom zauzela je Koalicija narodnog sporazuma, a četvrto Srpska demokratska stranka koja s osvojenih 1,6 posto glasova dobiva 5 mandata. Preostalih 13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački Sabor. Taj dan obilježavao se kao Dan državnosti do 2001. godine kada je preimenovan u Dan Hrvatskoga sabora. Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Narodne novine broj 110/19), na snazi od 1. siječnja 2020. godine, 30. svibnja ponovno je proglašen Danom državnosti.

Komentiraj