Sabor sutra raspravlja o Hrvatima izvan RH

Za aktivnosti i programe Hrvata izvan RH u prošloj je godini utrošeno 66,7 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 24 milijuna kuna, odnosi na poticaje za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo od interesa za hrvatski narod u BiH, navodi se u izvješću o kojem će Hrvatski sabor raspravljati u četvrtak.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH lani je raspolagao s 73,6 milijuna kuna,  a za  aktivnosti Hrvata izvan domovine utrošio je 66,7 milijuna kuna, dok je ostatak prenio u 2019. godinu , navodi se u godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakonima o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.

Pritom je za  financiranje ukupno 105 kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i ostalih programa i projekata od interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini utrošeno 24 milijuna kuna, što je 20 posto više u odnosu na 2016.

U BiH prvenstveno su financirani projekti koji donose dugoročnu dobrobit hrvatskom narodu , strateški projekti (škole, bolnice, domovi zdravlja, studentski i domovi za starije i nemoćne), infrastrukturni projekti,  te projekti koji se provode u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH.

U 2018. povećana su i financijska sredstva za programe i projekte  hrvatske manjine u 12 europskih država, kojim je ukupno doznačeno 4,3 milijuna , ističe se u izvješću.

Sabor će u četvrtak raspraviti još dva izvješća, Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2017. i 2018. godini, kao i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2018.

Službena razvojna pomoć je u 2017. godini iznosila 355,26 milijuna kuna, a u 2018. godini 452,63 milijuna kuna.

Komentiraj