Hrvatski sabor ovotjedno plenarno zasjedanje započinje u srijedu raspravom o paketu zakona iz resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike među kojima su Zakon o zaštiti okoliša, istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kao i onaj o zaštiti prirode, a kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Izmjenama Zakona o zaštiti okoliša rješavaju se pitanja  koja se odnose na procjenu utjecaja zahvata na okoliš, sigurnost odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti, integrirano sprječavanje i kontrolu onečišćenja, odnosno industrijskih emisija te štete u okolišu.

Prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika definira nadležnost za obavljanje pojedinih poslova uključujući i sve neophodne aktivnosti prilikom realizacije projekata istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnih voda, kao i realizacije projekata skladištenja prirodnog plina i trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida u skladu s međunarodnom praksom.

Izmjenama Zakona o zaštiti prirode radi se usklađivanje s europskim direktivama o očuvanju divljih ptica, a koja se odnosi na očuvanje prirodnih staništa te divlje faune i flore.

Komentiraj

FOTO:FaH/ Damir SENÈAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.