HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

SABOR Stanka da se ‘smire strasti’

Hrvatski sabor, koji u petak raspravlja o prijedlogu Kluba HDZ-a da se za novog predsjednika izabere Gordan Jandroković, odredio je još jednu stanku, ovoga puta da se “smire strasti”.

Tražim stanku da se smire strasti, rekao je šef SDP-ova Kluba Arsen Bauk nakon što je rasprava SDP-ova Gordana Marasa i doslovno dignula na noge nezavisnog Željka Glasnovića, ali i Ivicu Mišića (PH).

Ovo je vrijeme razotkrivanja, ustvrdio je Maras zapitavši se tko bi pomislio da će general Glasnović jučer otići, a danas se vratiti, baš kao i Bruna Esih, očito aludirajući na Glasnovićev potpis na prijedlogu za izbor Jandrokovića. To je iznerviralo Glasnovića koji se ustao iz klupe i dovikivao mu, no što točno nije se čulo.

Maras je, međutim, tvrdio da mu prijeti. “Prijeti mi”, izjavio je SDP-ov zastupnik, “nitko vam nije prijetio”, uzvratio mu je predsjedavajući Željko Reiner (HDZ).

Sram vas bilo kako vodite sjednicu, povikao je Maras, a Reiner mu uzvratio da se ne dere na njega, te mu dao jednu, pa drugu opomenu, no Maras se nije dao, a kroz sveopću galamu probijale su se njegove rijeći “sve za glas, glas ni za što”. Radite skandal, nepristojni ste, uzvratio mu je Reiner.

Maras se okomio i na Mišića čiji je potpis na prijedlogu da se Jandrković izabre za predsjednika Sabora, prozivajući ga da je “do zadnjega držao štangu Karamarku”.

Mišić mu je uzvratio da je “čisti populist koji ne zna ništa”, a u sve se uključio Bauk smirujući situaciju zahtjevom za stankom.

Obrazlažući prijedlog Kluba HDZ-a da se Jandroković izabere za predsjednika Sabora, Branko Bačić je istaknuo kako Jandroković ima dugogodišnje političko iskustvo, ovo mu je peti mandat, bio je ministar vanjskih poslova, potpredsjednik Vlade kada je Hrvatska postala članica NATO-a…

Siguran sam da će dužnost obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno, rekao je Bačić navodeći da njegov izbor potpisima podržava 76 zastupnika. Među njima su i nezavisni Marin Škibola, Željko Glasnović i Tomislav Saucha.

Sabor je prije toga i formalno razriješio Božu Petrova dužnosti predsjednika Sabora.

Komentiraj