Djeca i mladi najranjivija su skupina društva, posebno kada je u pitanju njihovo pravo na zaštitu osobnih podataka, istaknuto je u srijedu na stručno-edukativnom skupu o zaštiti osobnih podataka djece koji je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u suradnji sa saborskim Odborom za obitelj, mlade i sport, Ravnateljstvom policije i pravobraniteljicom za djecu.

„Roditelji koji pripremaju i odgajaju dijete za ‘stvarni život’ dužni su ga odgojiti i pripremiti i za ‘virtualni život’, a odgojno-obrazovne ustanove osposobiti učenike za život i rad prema zahtjevima suvremenih tehnologija“, rekao je ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača.

Spomenuti skup dio je aktivnosti koje AZOP provodi obilježavajući Europski dan zaštite osobnih podataka, 28. siječnja, ali i kako bi javnost upoznao s Općom Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) koja se počinje primjenjivati od 25. svibnja ove godine  u svim zemljama članicama Europske unije.

Ta Uredba donosi niz novosti vezanih upravo uz zaštitu djece i mladih, a suradnja institucija ključna je za edukaciju i prevenciju svih vrsta povreda prava na privatnost djece i mladih. Najveća opasnost krije se u korištenju interneta zbog čega je važno djecu naučiti koja su njihova prava i dužnosti u cilju zaštite od iskorištavanja od strane trećih osoba.

Sve novosti vezane uz primjenu GDPR-a mogu se pratiti i putem besplatne AZOP aplikacije.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predstavila je najčešće povrede prava na privatnost djece u Hrvatskoj koja se prijavljuju njezinom Uredu. To su povrede prava snimanja u vrtićima i školama te sportskim klubovima, korištenje podataka i fotografija u medijima bez pristanka roditelja te objave sudskih presuda za kazneno djelo bludne radnje koje su sadržavale podatke o maloljetnim osobama, priopćili su AZOP i saborski Odbor za obitelj.

Komentiraj