HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

SABOR ‘Sad vas još moram pitati hoćete li stanku’

Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o upravljaju državnom imovinom. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sjednicu je pokušao započeti govorom ministra državne imovine Gorana Marića, ali Mostov Nikola Grmoja zatražio je stanku.

“Kolega Grmoja, nitko nije tražio stanku. Sad vas još moram i pitati hoćete li stanku”, kazao je Jandroković, koji je ipak dopustio stanke.

Njih su zatražili Grmoja, Anka Mrak Taritaš (GLAS) i Branko Bačić (HDZ), koji su željeli pričati o aktualnoj političkoj situaciji, a Branimir Bunjac iz Živog zida zatražio je stanku kako bi govorio o stanju u Brodosplitu.

Mostov Miro Bulj govorio je o neulaganju u razvoj brodogradnje zbog čega, kaže, iz Hrvatske odlazi stručni kadar. “Mi smo za potpore brodogradnji. Nepoštivanjem ugovora koji je potpisan 2012. godine ne znam što su poduzela državna tijela. Namjerava li Vlada pilatovski oprati ruke. Iz Dalmatinske zagore ujutro je odlazilo 60 autobusa s ljudima koji su radili u splitskom brodgradilištu, a danas idu samo dva kombija. Zbog čega nadležne institucije ne čine ništa”, rekao je Bulj.

Postavio je i pitanje koliko je dosad napravljeno brodova, te pozvao Vladu da zaštiti radna mjesta u Dalmaciji.

Bunjac je govorio o Brodosplitu, te podsjetio da je Brodosplit kupio DIV iz Samobora koji je tada imao temeljni kapital od samo 20 tisuća kuna. “Vlada Zorana Milanovića 2012. godine je donijela odluku da će se Brodosplit privatizirati istoj toj tvrtki s kapitalom od 20 tisuća kuna. Osoba koja je to potpisala bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak”, rekao je Bunjac.

Naglasio je i da je država dala potporu od milijardu i pol kuna te se obvezala da će isplaćivati otpremnine. “Proizvodnja je pala za više od 90 posto, dok je država morala dati 220 milijuna kuna za otpremnine radnicima. Iako ih je otišlo oko tisuću, isplaćeno ih je oko tri tisuće”, rekao je Bunjac dodajući kako je iz kompanije otišao gotovo sav srednji menadžment i velika većina kvalificiranih radnika.

Predložio je hitan raskid privatizacijskog ugovora, da se utvrdi kaznena odgovornost te da se izradi koncept opstanka tog brodogradilišta.

O Brodosplitu je govorio i HDZ-ov Ante Sanader, koji je probleme tog brodogradilišta usporedio s onima koje ima Uljanik. “Očito je stanje na svjetskom tržištu brodogradnje prekomplicirano, tako da je i škver u Splitu i Uljanik došlo u iste probleme, kaže Sanader, koji apelira da se napravi sve da se spase ta brodogradilišta.

Anka Mrak taritaš govorila je o slučaju njemačke obitelji Schumacher koja je na Viru ostala bez nekretnine zbog duga bivšeg vlasnika. “Vodite računa o svojim nekretninama, da provjerite da je sve provedeno u katastru i gruntovnici jer ovo neće biti jedinstveni slučaj. Međutim, postoji obveza i države i nas zastupnika da upozoravamo ili molimo da se neki zakoni požure. Mi u Hrvatskoj imamo problem nesređenog katastra i gruntovnice”, poručila je.

Komentiraj