Sabor raspravlja o zaštiti bankomata

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

Prema tim izmjenama u sve vanjske bankomate u Hrvtaskoj, koji nisu u poslovnicama banaka, u idućih pet godina morat će se uvedti elektrokemijska zaštita. To znači da će se u slučaju kada kriminalci provale u bankomate i pokušaju otvoriti kasetu u kojoj se nalazi novac, novac će se biti uništen prolijevanjem boje. Taj je sustav prepoznat kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će dodatno prevenirati provaljivanje na bankomate.

Naime, tijekom posljednjih nekoliko godina došlo je do rasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate koji je u Hrvatskoj. Godine 2018. takvih kaznenih djela bilo je 18, 2019. godine 35, a prošle godine 44.

Sabor će raspraviti i izmjene Uredbe EU-a o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kao bi se dodatno poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta i osigurala visoka razina zaštite potrošača i ulagatelja. Ovim se izmjenama predviđaju dvije nove vrste referentnih vrijednosti, referentne vrijednosti Europske unije za klimatsku tranziciju i referentne vrijednosti Europske unije usklađene s Pariškim sporazumom.

Na dnevnom redu sjednice Sabora je i izvješće o poslovanju slobodnih zona u 2019. godini. Saborski zastupnici dat će i svoje mišljenje o prijedlogu imenovanja dijela članova Nacionalnog vijeća za sport.

Komentiraj