SABOR: Prelec umjesto Milanovića, dio SDP-ovaca napustio sabornicu

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je potvrdio da će Zorana Milanovića u SDP-ovim saborskim redovima mijenjati Alen Prelec, načelnik općine Brdovec, a dok se o tome glasovalo, dio SDP-ovih zastupnika izašao je iz sabornice.

Sabor je tu odluku donio bez rasprave, sa 116 glasova ‘za’ i samo jednim protiv, glasom Ranka Ostojića.

Dok se glasovalo o Prelecu, dio SDP-ovaca napustio je vijećnicu, iskazujući time neslaganje s odlukom predsjednika stranke, Davora Bernardića, da baš Prelec bude zamjena Milanoviću.

Među zakonima poslanim u drugo čitanje je i onaj o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zbog čijeg su kašnjenja Hrvatskoj prijetile sankcije EU, a kojim se, uz ostalo, e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima te se zabranjuje njihova uporaba na mjestima gdje je zabranjeno pušenje.

U drugo su čitanje također poslane izmjene i dopune zakona o lovstvu, o izvlaštenju, o osobnom imenu, te izmjene Zakona o udrugama.

Klub SDP-a, zatražio je pritom stanku, jer nije prihvaćen njegov zahtjev da se zaduži Ministarstvo uprave da u roku od 30 riješi žalbu Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Grada Varaždina i Varaždinske županije, na rješenje državne uprave u Varaždinskoj županiji.

Klub objašnjava da nakon nekoliko odluka Ustavnog suda i prekršajnih sudova o korištenju pozdrava ‘Za dom spremni’, ne postoji opravdan razlog da taj predmet još uvijek nije riješen ni 14 mjeseci od podnošenja žalbe.

U dnevnom redu SDP-ov prijedlog o potvrdi Istanbulska konvencija i Mostove izmjene Zakona o arhivima i arhivskoj građi

Hrvatski sabor je dnevni red proširio s 15 novih točaka od kojih su četiri predložili oporbeni zastupnici, odnosno njihovi klubovi.

SDP je predložio donošenje zakona o potvrdi Konvencije Vijeća europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

Most je predložio izmjene i dopune Zakona o arhivima i arhivskoj građi, a Živi zid zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović (SDP) pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova da zatraži od saborskog Odbora za izbor i imenovanja da se sastane i ‘oformi’ to Vijeće.

Smatra da predugo traje izbor novih vanjskih članova radnih tijela, a da je Antikorupcijsko vijeće specifično, jer vanjski članovi čine većinu Vijeća.

Prijavljeno je 14 kandidata, treba izabrati šest, rekao je Jovanović.

Komentiraj