Sabor: Predloženi članovi Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta i zamjenici pučke pravobraniteljice

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su četvrtak Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta i imenovanja njegovih članovima te Prijedlog imenovanja troje zamjenika pučke pravobraniteljice.

U  Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta imenovani su Gordana Buljan Flander, Elvis Kralj, Katja Jajaš, Ante Čaljkušić i Maja Pavlović. O tome je članica Odbora za obitelj, mlade i sport njegova članica Vesna Bedeković napominjući da mandat dosadašnjim članovima istječe 18. listopada.

Napomenula je da se nagrada dodjeljuje za životno djelo i kao godišnja nagrada na Dan prihvaćanja Konvencije UN o pravima djeteta, 20.studenoga.

Nada Murganić (HDZ) najavila je potporu odluci, a Urša Raukar Gamulin (Klub zelenolijevog bloka)  Marijana Puljak  (Centar) najavile su da prijedlogu imenovanja neće dati podršku zbog jednog od članova odbora (Ante Čaljkušića), jer drže da njegov izbor ne ide na korist prava djeteta.

Članove Odbora imenuje Hrvatski sabor na rok od dvije godine, a čini ga pet osoba, poznatih javnih radnika koji se bave pitanjima vezanima uz prava djeteta.

Zamjenici pučke pravobraniteljice

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izvijestila je da za svoje zamjenike predlaže Dijanu Kesonju, Sašu Rajića, Tatjanu Vlašić. Bira ih Hrvatski sabor na mandat od osam godina.

Vili Matula (klub zelenolijevog bloka) rekao je da će s lakoćom podržati izbor predloženih kvalitetnih ljudi u jačanju Ureda pučke pravobraniteljice te da bi tako kvalitetne ljude trebalo postavljati i u druge institucije.

Potporu imenovanju zamjenika pučke pravobraniteljice podržao je i u ime Kluba HDZ-a Krunoslav Katičić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]