Patrik Macek/PIXSELL

SABOR BEZ KVORUMA Dragovan: ‘Ovo je sramota. Ovako parlament ne može funkcionirati’

Hrvatski sabor danas je isprva osigurao kvorum za glasovanje te je dnevni red tekuće sjednice dopunio s 25 novih akata.

Među njima je niz zakona koje je Saboru poslala Vlada, primjerice izmjene zakona o strancima, informiranju potrošača o hrani, o socijalnoj skrbi, o potvrđivanju ugovora o financijskom restrukturiranju HAC-a.

Dnevni je red dopunjen i oporbenim zakonskim prijedlozima – SDP predlaže zakon o referendumu, o Hrvatskoj gospodarskoj komori, o prijenosu vlasništva nad domovima umirovljenika itd.

Pred zastupnicima će se do ljetne stanke naći i brojna izvješća za prošlu godinu, među njima Izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, Godišnje izvješće o obrani, izvješće HAZU-a, programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora. (Hina)

Tijekom glasovanja ispostavilo se kako ipak nema kvoruma. Željko Reiner, predsjednik Sabora smatra kako su u pitanju tehnički problemi, odnosno da nekim zastupnicima ne rade gumbi za glasovanje. Kako piše Dnevnik.hr, SDP-ovci su napustili sabornicu.

O zakonima se opet ne može glasovati i Sabor nastavlja s dnevnim redom bez glasovanja.

“Naravno da nije dobro da parlament ne funkcionira i da se igraju političke igre. Kvorum je dužnost vladajuće većine i moj zaključak je jasan. Ova zemlja mora ići na nove izbore”, kazao je Radimir Čačić, prenosi portal Index. Dragica Zgrebec rekla je kako izgleda da netko glasa za nekoga koga nema u sabornici: “Dvaput je provjeren kvorum i utvrđeno je da u sabornici ima 75 zastupnika. Postoji mogućnost da netko stišće gumb na dva mjesta”.

“Evidentno je da ne postoji većina i to smo i najavljivali. Ovo je sramota. Vec treći petak za redom nemaju većinu. Ne funkcionira ni vlada ni parlamentana većina. Hrvatska nema ni vladu ni parlamentarnu vecinu. Ovako parlament ne može funkcionirati, a trpe hrvatski građani”, kazao je Igor Dragovan, piše Index.

Hrvatski sabor raspravljao je o HSLS-ovom i Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Predlažu da se političkim strankama i nezavisnim zastupnicima iz državnog proračuna, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, isplaćuje 0,075 posto poreznih prihoda. Predlagatelji smatraju, piše Dnevnik.hr, kako je sadašnja formulacija nelogična i da političare potiče na trošenje.

Komentiraj