Sabor podržao izvješće HAZU-a za 2016.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/

Saborski klubovi podržali su u srijedu izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), no dio oporbenih zastupnika ustvrdio je kako članovi Akademije u raspravi o kurikularnoj reformi nisu sudjelovali konstruktivno i na razni odgovornosti HAZU.

“Rasprave na temu kurikularne reforme nisu bile konstruktivne i na razini ukupne odgovornosti HAZU-a i smatramo da je više članova nastupilo više iz prizme osobnih taština nego konstruktivnih znanstvenih doprinosa jednoj od najvažnijih tema kojoj je kamen temeljac postavila upravo HAZU”, kazao je SDP-ov Željko Jovanović.

HDZ-ova Sanja Putica odbacila je Jovanovićevu tvrdnju da su članovi HAZU-a podlegli utjecajima, na što je on replicirao kako pokušava braniti neobranjivo.

HAZU je utvrdilo smjernice za strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, a Dijana Vican je izmijenila 66 posto ciljeva te strategije, kazao je Jovanović, pozvavši Vican, predsjednicu Stručnog povjerenstva za provedbu strategije, da podnese ostavku.

“Odbijam da je negdje netko išta mijenjao. Povjerenstvo je bilo sačinjeno od niza raznovrsnih i vrlo stručnih ljudi od kojih dio dolazi iz SDP-a i oni su glasovali također za ono što se odnijelo premijeru i sve je doneseno na temelju visokog konsenzusa”, odgovorila mu je Putica koja je kao članica bila na sjednicama stručnog povjerenstva.

Nadovezao se Domagoj Hajduković koji je rekao da je strategija obrazovanja značajno promijenjena te da je time derogiran Sabor koju je donio tu strategiju.

Na tvrdnju SDP-ova Jovanovića da je iz strategije obrazovanja izbačeno sve što se tiče unapređenja obrazovnaja Roma u Hrvatskoj, Veljko Kajtazi (Klub zastupnika nacionalnih manjina) ocijenio je da to nije problem od jučer već od prije nekoliko godina. Kajtazi je pozitivnim ocijenio stav HAZU-a da se uvedu na fakultete mjere pozitivne diskriminacije za Rome.

“Učinjeni su jako mali pomaci po pitanju obrazovanja Roma. Krajnje je vrijeme da svi zajedno nešto učinimo”, naglasio je Kajtazi.

Anka Mrak-Taritaš (Klub nezavinskih zastupnika i HSU-a) istaknula je važnost rasprave Akademije o obrazovanju osobito u svijetlu iseljavanja i starenja stanovništva.

Glavni tajnik HAZU-a Pavao Rudan, citirajući Josipa Jurja Strossmayera da ‘jedino prosvjećen narod može biti slobodan narod’, kazao je kako je obrazovna reforma od krucijalne važnosti da se mladim ljudima ukaže da moraju biti časni i pošteni, učiti i raditi i tako ići naprijed, ali da se HAZU ne može uplitati u dnevnu politiku.

“Možemo ukazati na mnoge stvari i mnoge stvari razmotriti i probleme uočiti, ali vi članovi Sabora odgovorni ste da se to provede u djelo “, kazao je Rudan.

Dodao je kako članovi  HAZU-a  koji se nalaze u povjerenstvu za obrazovnu reformu, Ivica Kostović i Milena Žic Fuchs,  imaju jasan zadatak raditi tako da reforma bude na ponos Hrvatskom saboru i narodu.

HAZU je inače tijekom 2016. održao 429 događanja, što su pohvalili svi klubovi zastuomnika. Od toga je imala 88 sjednica, 12 skupštinskih zasjedanja, 26 svečanih sjednica, dodjela nagrada i koncerata, 42 sjednica znanstvenih vijeća, 107 znanstvenih skupova, simpozija i okruglih stolova, 28 predavanja, 34 posjeta izaslanstava, 54 predstavljanja knjiga,  31 izložba. Sudjelovala je također u manifestacijama Noć knjige i Noć muzeja  s više od 10.000 posjetitelja. Na kraju  2016. HAZU je imao 143 redovita člana, 129 dopisnih članova i 89 članova suradnika.

Komentiraj