SABOR Podržano obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

FaH

Zastupnici su u srijedu poslijepodne u saborskojh raspravi podržali prijedlog saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport da se zadnja srijeda u mjesecu veljači proglasi Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Istraživanje u Hrvatskoj provedeno na 23.000 učenika pokazalo je da je 33 posto djece tijekom određenog razdoblja bilo izloženo fizičkom, emocionalnom ili verbalnom nasilju, a 11 posto čestom i opetovanom, kazao je u ime predlagatelja Miro Bulj (MOST).

Cilj obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkog nasilja je podizanje svijesti o tom problemu među djecom i mladima, ali i poticanje tolerantnog ponašanja, te razvijanje svijesti prihvaćanja razlika, dodao je.

“Smatramo da treba poticati sve oblike preventivnih aktivnosti koje mogu pridonijeti zaštiti svakog djeteta od svih oblika nasilnog ponašanja”, istaknuo je Bulj.

Obilježavanje Dana ružičastih majica (Pink Shirt Day) počelo u Kanadi kao potpora dječaku koji je bio izvrgnut vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Dječak je, naime, ružičastu majicu, zbog koje je bio izvrgnut vršnjačkom nasilju, obukao kao potporu svojoj teško bolesnoj majci.

Saborska rasprava o ovoj temi nastavlja se u četvrtak.

Komentiraj