Patrik Macek/PIXSEL

SABOR Podrška lakšem osnivanju trgovačkih društava

Olakšavanje osnivanja trgovačkih društava podržali su u četvrtak i vladajući i oporba u objedinjenoj saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o trgovačkim društvima i izmjena Zakona o sudskom registru.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako je cilj izmjena dvaju zakona ubrzati osnivanje i registraciju trgovačkih društva, društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću, smanjiti troškove osnivanja i učiniti postupak bržim.

Predlaže se omogućavanje osnivanja društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću na daljinu elektroničkim putem, ukidanje obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru te obveza deponiranja potpisa i uvodi se elektronička komunikacija sa sudskim registrom.

Također se predlaže lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupaka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva, kazao je Bošnjaković.

Svaki iskorak u smjeru odmicanja od papirnatog postupanja je dobrodošao, ocijenio je Orsat Miljenić (SDP). Pozdravio je i smanjivanje troškova i lakšu likvidaciju.

I Nikola Grmoja (Most) pozdravlja svaku promjenu u smjeru veće konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, no drži da je trebalo napraviti veći iskorak u uklanjanju administrativnih prepreka.

Žarko Tušek (HDZ) naglasio je da predložene promjene u bitnom olakšavaju osnivanje društva u svrhu jače konkurentnosti gospodarstva i otvorenosti investicijama.

Komentiraj