Patrik Macel / Pixell

Sabor počeo posljednje redovito zasjedanje

Hrvatski sabor u srijedu je počeo posljednje redovno zasjedanje u aktualnom sazivu, očekuje se, naime, da će Sabor biti raspušten do petka, 25. rujna.

Utvrđen je dnevni red u kojem su rebalans državnoga proračuna, odluka o privremenom finaciranju za prvo tromjesječje iduće godine, odnosno dok proračun za 2016. na prijedlog nove Vlade ne donese, novi, osmi saborski saziv.

U dnevnom su redu i zakoni kojima Vlada predlaže konverziju kredita u švicarskim francima u eure, što bi napokon trebalo riješiti težak položaj dužnika.

Unatoč HDZ-ovu protivljenju, parlamentrana je većina ustrajala da se izmjene Zakona o registru birača donesu po hitnom postupku.

Iako je u Hrvatskoj lakše pogoditi bingo Hrvatske lutrije, nego datum izbora, svi smo svjesni da su parlamentarni izbori blizu, rekao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, pitajući kako je moguće da Vlada na zadnjoj sjednici Sabora nudi zakon kojim će se mijenjati registar birača.

Zbog zakonitosti izbora, zbog potrebe da izborna pravila budu poznata, skinite hitnost, pozvao je Mlakar, čiji poziv kod saborske većine nije naišao na odjek.

Saborska sjednica nastavljena je ‘aktualnim prijepodnevom’ u kojemu će premijeru i ministrima pitanje postaviti 41 zastupnik.

Bit će to posljednje ‘aktualno prijepodne’ u sadašnjem sazivu, jer je raspuštanje planirano do 25. rujna.

Komentiraj