Hrvatski sabor u srijedu je počeo svoju novu, drugu sjednicu na kojoj na zastupničke upite prvi put odgovaraju premijer Andrej Plenković i članovi Vlade.

Sabor je, prije Aktualnog prijepodneva, utvrdio dnevni red na kojemu je više od 40 točaka, među kojima su i izmjene ovogodišnjeg Državnog proračuna, izmjene financijskih planova izvanproračunskih korisnika, odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misijama potpore miru u Afganistanu, Somaliji i Kosovu.

U dnevni je red uvrstio i SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji se, pojasnila je Milanka Opačić, odnosi na dadilje koje bi trebalo osloboditi plaćanja PDV-a, kao što su oslobođeni i vrtići, jer su i dadilje ‘servis’ roditeljima.

Saborska većina odbila je međutim SDP-ov zahtjev da se zakon raspravi u hitnom postupku, pa će on proći redovitu proceduru, odnosno dva čitanja.

Predstavnik najjačeg kluba, Branko Bačić (HDZ) istaknuo je kako se pred Saborom uskoro u drugom čitanju trebao naći paket od 15 poreznih zakona, među kojima i Zakona o PDV-u, pa nema razloga da SDP-ov ide po hitnoj proceduri, odnosno svoje prijedloge SDP može realizirati podnošenjem amandmana na spomenuti zakon.

Na Aktualnom prijepodnevu pitanja Vladi trebao bi postaviti 41 zastupnik.

Sjednica koja je danas započela trebala bi trajati do 15. prosinca, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje, a do tada zastupnike očekuje iznimno opsežan posao.

Sabor, naime, treba donijeti državni proračun za iduću godinu, rebalansirati ovogodišnji, donijeti paket od 15 zakona koji su dio porezne reforme, koja će se primjenjivati od početka iduće godine.

Komentiraj

PREKOfah
Podijeli objavu
Prethodni članakErdogan kaže da odluka Europskog parlamenta “ništa ne vrijedi”
Sljedeći članakPlenković: Protiv smo orkestriranog tajminga
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.