SABOR Plenkovićevoj vladi ‘palac gore’

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova (78 ‘za’ i 52 ‘protiv’) prihvatio godišnje izvješće o radu vlade koje je ovoga tjedna premijer Andrej Plenković podnio Saboru.

U izvješću je naveo kako je u drugoj godini mandata vlada osigurala gospodarsku i društvenu stabilnost te nastavila sa započetim promjenama koje život građana čine kvalitetnijim.

Preokrenuti su negativni makroekonomski trendovi, imamo suficit, raste BDP, zaposlenost je, kako je ustvrdio, rekordno visoka, porasla je prosječna plaća za 710 kuna. Porezno se rasterećuje gospodarstvo i građane za čak 6,3 milijarde kuna. Od 1. siječnja prepolovljava se PDV na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće i dječje pelene, a nastavlja se rasterećivati i plaće.

U 2017. privučeno je 1,84 milijarde eura investicija, najviše još od 2009., a 2018., kako je najavio premijer, trebala bi biti rekordna s čak 2 milijarde eura stranih ulaganja.

Radi podizanja konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika i ribara te ravnomjernijeg razvoja ruralnih krajeva prošle godine isplaćeno je preko 4,5 milijarde kuna potpora, a ove godine, u okviru Programa ruralnog razvoja, ugovoreno je već 9,4 milijardi.

Turizam, koji čini petinu hrvatskog BDP-a, zabilježio je rekordnu 2017., a 2018. bi trebala biti još bolja.

Premijer je podsjetio kako se počela provoditi reforma školstva, upozorio na negativne demografske trendove, poručio da je u središtu politike vlade stvaranje solidarnog i pravednijeg društva te jačanje obitelji.

Kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita lani je 2320 mladih obitelji povoljnije došlo do svog doma, poduzetim mjerama broj od 325 tisuća blokiranih građana smanjen je na 274 tisuće, a iznos blokade za više od 43 milijarde kuna na manje od 19 milijardi kuna.

Kada je riječ o strateškim ciljevima, Plenković je istaknuo ulazak u shengenski prostor, a intenzivno se radi i na pripremama za predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020.

Komentiraj