HINA/ Denis CERIĆ

PETROV “Prodajom Vupika oštećena RH”; BORIĆ “Opet CSI Metković”

Današnju saborsku sjednicu zastupnici su, tradicionalno, započeli zahtjevima za stabkama. Zbog situacije u državi stane su zatražili Mostov Božo Petrov, HDZ-ov Branko Bačić, Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, te SDP-ov Arsen Bauk.

Prvi je nakon stanke govorio Božo Petrov. “Nepodnošljiva je lakoća kojom se sve sumnje i prijepori mogu gurnuti pod tepih. Istražno povjerenstvo, da je ostalo, moglo je ispitati sve premijere, državne tajnike … Neki će reći da nije napravilo mnogo jer su neki svjedoci šutjeli. Kod nekih svjedoka se dogodila sinkopa, ali nekad šutnja govori više od tisuću riječi”, kazao je Petrov koji se osvrnuo i na prodaju Vupika Ivici Todoriću.

“Znate li za koliko je Todorić kupio Vupik? Za 30 milijuna kuna. Znate li koliku je štetu naplatio od države? 300 milijuna. U bilancama je stajalo da ta tvrtka može naplatiti ratnu štetu od države, nisu se sjetili ni Gordan Jandroković ni Martina Dalić da se u ugovoru ukine ratna šteta. Ili nisu htjeli. Na građanima je da procjene – nisu htjeli, nisu smjeli ili su zaboravili”, kazao je Petrov dodajući da je zanimljivo da koje prodaju potpisao tadašnji državni tajnik Krešo Kuterovac koji je odmah nakon toga postao predsjednik uprave Vupika.

HDZ-ov Josip Borić kazao je da nije istina da je Povjerestvo ugašeno, već je samo zastalo s radom. “Skeptični smo uvijek kada CSI Metković izlazi s nekim optužbama jer smo ih već nekoliko puta morali demantirati”, rekao je Boričć i pozvao Petrova da dokaze, ako ih ima, preda DORH-u i USKOK-u. “Niste vi iskon istine i činjenica je da se sada organizirate unutar jedne ‘Samoborček’ koalicije koja treba ovoj vlasti svaki dan puhati za vratom i optužiti je za bilo što što se desilo u proteklih 27 godina”, poručio je Borić pozivajući Most da kažu javnosti koji je to ministar u Vladi u kojoj je bio i Most imao ‘određene tarife’ poput 3.000 eura za podizanje kaznene prijave.

“Nakon kolege Borića treba duboko udahnuti i vratiti temu nazad”, rekla je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je dodala da se HDZ ponaša ‘poput djece koja legnu u krevet i pokriju se po glavi misleći da se neće doznati sve što su loše i krivo napravili’.

“Činjenica je da su 2010. kad je tema bio Vupik ministri bili Jandroković i Dalić, a državni tajnik Plenković i znali su što se događa”, podsjetila je te istaknula da je povjerenstvo – da se htjelo – moglo nastaviti s radom. “Ja zaista teško vjerujem nečijim riječima, puno radije vjerujem svojim očima. Vjerujem informacijama, podacima, činjenicama. Činjenica je da su Jandroković i Dalić bili ministri i da su Plenković i Marić bili državni tajnici. Činjenica je da su znali”, kazala je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako je najzanimljivije da se svaki tjedan javljaju novi dokazi o tome kako su neki upetljani u aferu Agrokor. “Država je s Vupikom direktno izgubila 300 milijuna kuna. Kredit HBOR-u od 400 milijuna kuna, koji je isplivao prošli tjedan. Tko će odgovarati? Isti akteri, iste metode. Dalić, Marić, Plenković, Jandroković – direktno upetljani u ove afere”, rekao je Bernardić dodajući da nije ni čudo što HDZ ‘pokušava sve zataškati i gurnuti pod tepih’.

“To mi liči na epizodu  iz nekih mračnih vremena kad su Hrvatsku vodile tajne službe. Vaša umiješanost u aferi Agrokor se zna i to se pokušava sakriti. … Možete što hoćete, ali ne možete dokle hoćete. Pozivam vas da ne skrivate istinu o Agrokoru i da u četvrtak ne glasate za zaključak o ukidanju povjerenstva”, pozvao je Bernardić zastupnike i zastupnice.

Komentiraj