SABOR Oporba predvođena Mostom proziva vladu zbog pogodovanja HT-u

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Saborska oporba, među kojima je najglasniji bio Most, žestoko se u utorak obrušila na Vladu tijekom rasprave o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama, prozivajući je kako pogoduje HT-u te jedinice lokalne samouprave ostavlja bez naknade za korištenje infrastrukture.

Mostovac Nikola Grmoja uvjeren je kako je u zakonu, nakon javne rasprave, izostala odredba o upravitelju nekretnina, a sve je, tvrdi, uslijedilo nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s vodstvom HT-a.

“Onaj zakon koji je bio u e-savjetovanju nije isti onaj zakon koji smo mi ovdje danas dobili o kojem raspravljamo. Imali smo u savjetovanju pojam upravitelja nekretnine. Bila je primjedba sa strane HT-a i Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo je odbacilo tu primjedbu da bi pred nas došao Zakon u kojem tog pojma nema”, navodio je Grmoja. Jedino što se, kaže, promijenilo u tom razdoblju jest da je održan sastanak u Vladi, pa je nakon toga pred zastupnike došao predloženi zakon.

Najavio je i Mostove amandmane kojima bi se, kaže, “trebalo omogućiti jedinicama lokalne samouprave da ostvare naknadu kako se ne bi i dalje izvlačio novac iz Hrvatske, kako HT ne bi izbjegavao plaćati općinama i gradovima naknade i kako ne bi gospodin Tomašković i ostala ekipa iz uprave Hrvatskoga telekoma ostvarivala bonuse na to izvlačenje novca iz Hrvatske od strane općina i gradova, u konačnici od naših građana”.

Državni tajnik Tomislav Mihotić opovrgavao je pak da se zakon nakon javne rasprave mijenjao u korist HT-a. “Proveli smo dodatne analize i onda nakon toga dostavili ovakav prijedlog. Nakon dodatnog usklađivanja sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje takav pojam ne poznaje, to je bio jedan razlog zašto to nije prihvaćeno”, pojašnjavao je Mihotić.

I Saša Đujić uvjeren je kako je ovakav zakonski prijedlog rezultat dodatnih konzultacija premijera Plenkovića s vodstvom HT-a.

“To je ono što pokazuje kakva je ova Vlada HDZ-a. To je Vlada koja konstantno iako se poziva na domoljublje izdaje hrvatske nacionalne interese i ovo sada više nije slučajno budući da u zadnjih par mjeseci imamo nekoliko zakona koji su okrenuti direktno protiv hrvatskih građana”, poručio je.

HDZ-ov Josip Borić poručio je oporbi kako iznose “teorije urote” te je uvjeravao kako predloženi zakon ne priječi nikoga da ostvari svoje pravo naknade. “Pokušavamo konačno stvoriti procedure koje će izbjeći sve ono u što smo upali kao čelnici lokalne samouprave prema operaterima i da te stvari postanu jasne”, poručio je Borić.

Uvjeren je i kako će zakon omogućiti korištenje europskog novca za širokopojasni internet.

Izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama trebale bi se ukloniti prepreke postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina do krajnjih korisnika usluga, a temeljni cilj je smanjenje troškova i olakšavanje postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]