Sabor odbio prijedlog ukidanja članarine HGK-u

Hrvatski sabor od 12 sati glasa o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru i Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030.

Jedan od prijedloga koji su najviše zaokupili pažnju javnosti su Mostov prijedog koji bi se efektivno ukinule članarine Hrvatske gospodarske komore, odnosno njegovim izglasavanjem bi članstvo u HGK postalo dobrovoljno. Usvojen je dnevni red.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković stavio je glasanje o prijedlogu Vladine odluke o uspostavljanju Isključivog gospodarskog pojasa. Zastupnik Hrvoje Zekanović je zatražio stanku u ime kluba Hrvatskih suverenista jer je odbijen njihov amandman na taj zakon.

Sa 141 glasom za (jednoglasno) donesena je odluka o proglašenju IGS-a.

Predsjednik Sabora Jandroković potom je na glasanje stavio Zakon o obnovi. Zakon je izglasan većinom od 113 glasova za – 25 ih je bilo suzdržanih, a dva su bila protiv.

Uslijedilo je glasanje o razvojne nacionalne strategije. Strategija je donesena većinom od 77 glasova. Dva su bila suzdržanam, a 59 ih je bilo protiv.

Većinom glasova, s njih 75, podržano je i izvješće o radu DORH-a u 2019. godini.

Ukidanje članarine HGK-u

Kreulo je glasanje o HGK-u. Mostov Zvonimir Troskot zatražio je stanku.

“Htio bih podsjetiti sve zastupnike da smo mukotrpno skupljali potpise, raspravljali so do rano ujutro. Prošli petak došli smo u dobroj vjeri, a onda je Plenković i Jandroković, kad su vidjeli da neće imati većinu, povukli su zakon i žrtvovali su naše poduzetnike i Banovinu. Ovo sve gledaju poduzetnici. Hrebak i HSLS javnosti isporučili bešćutnost”, rekao je Mostov Zvonimir Troskot koji traži stanku uoči glasanja.

“Nisam to povukao s dnevnog reda za glasanje, držimo se činjenica”, odgovorio je Jandroković.

Jandroković je prekinuo Troskota, rekavši mu da mu je vrijeme isteklo. Stanku je zatražio i HSS-ov Krešo Beljak. “Kad se liberali bore da nešto bude obavezno, nema ništa gore na svijetu”, rekao je u saboru HSS-ov Krešo Beljak”.

Riječ je potom dobio zastupnik Dario Hrebak. “Nakon 30 godina prvi put donosio odluku da idemo reformirati cjelokupni sustavni problem HGK. Jasno smo dali naznačiti da će se reforma bazirati na postupnom ukidanju obaveznog članstva. Sve stranke vladajuće koalicije su se usuglasile o tome. Ako netko misli da se ovdje zakoni donose preko noći, onda ne poznajemo dovoljno proceduru. Most je bio u dvije vlade s HDZ-om, imali ste predsjednika sabora, imali ste sve i 365 noći vam nije bilo dovoljno da biste promijenili ono što mi sad radimo nakon 35 godina”, rekao je.

Javila se i Marijana Puljak: “Hrebak je uvrijedio cijelu oporbu i zdrav razum misleći da smo svi zaboravili što je bio obećao i kako se predomislio nakon burnog sastanka s Plenkovićem”.

“Lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od strane gospodina Hrebaka za premijera Plenkovića. Štitite kriminal koji je gori nego u vrijeme Nadana Vidoševića”, rekao je Božo Petrov iz Mosta.

Donesen je zaključak kako su ga predložila saborska tijela. Nije prihvaćen prijedlog izmjeni Zakona o HGK . Glasao je 141 zastupnik – 76 za, četiri suzdržana i 61 protiv.

Sabor izglasao proširenje Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju

Komentiraj