Sabor: Odbijeni svi oporbeni amandmani na Zakon o strancima

Vladin predstavnik, državni tajnik MUP-a Žarko Katić odbio je u utorak u Hrvatskom saboru ukupno 32 oporbena amandmana na Konačni prijedlog zakona o strancima dok je prihvaćen tek jedan i to onaj saborskog Odbora za zakonodavstvo koji je tehničke prirode.

Među odbijenima najviše je onih Kluba zastupnika lijevo zelenog bloka koji su tražili da se za strance koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu pribaviti dokaz o nekažnjavanju ta obaveza ukine. Državni tajnik Katić je odbijanje obrazložio tvrdnjom da osobe koje namjeravaju regulirati svoj boravak u Republici Hrvatskoj trebaju dokazati neosuđivanost u zemlji iz koje potječu. Također je odbio amandman istog predlagatelja da se tužbom Upravnom sudu može odgoditi izvršenje rješenja koji smatra da se tako onemogućava podnošenje žalba budući će podnositelj morati napustiti zemlju prije odluke suda.  Nije prihvaćen ni amandman istog predlagatelja da osoba bez državljanstva ne mora priložiti valjanu putnu ispravu.

S obzirom da je više amandamana različitih predlagatelja zadiralo u sferu rada i zapošljavanja, državni tajnik Katić je pojasnio kako treba razlikovati traženje dozvole za boravak od zahtjeva za izdavanjem radne dozvole.

Odbijeni su i amandmani zastupnice Katarine Peović (Radnička fronta) uz obrazloženje da državnog tajnika da poslodavac mora ispuniti uvjete koji su jamstvo da će poslodavac uredno ispunjavati svoje obveze. Peović je upozorila kako poslodavci nakon ukidanja kvota za strane radnike mogu uvoziti radnu snagu kako god žele, da ne postoji test tržišta radne snage, odnosno je li se netko u Hrvatskoj javio na to radno mjesto. Podsjetila je kako su plaće hrvatskih radnika na razini 37 posto prosjeka europskih radnika, ogroman broj ugovora o radu je na određeno vrijeme ustvrdivši kako su u Hrvatskoj  uvjeti rada eksploatacijski te da se manipulira statistikom.

Državni tajnik Katić u raspravi o amandmanima najavio je kako će Vlada predložiti Saboru prijedlog imigracijske politike koja će biti koherentna kako bi hrvatsko gospodarstvo dobilo radnu snagu i da strani radnici zajedno s hrvatskim građanima pridonose izgradnji hrvatskog društva.

Komentiraj