Sabor o udomiteljstvu, Zekanović o Praljku

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski savbor danas raspravalja o Zakonu o udomiteljstvu, kojeg je predstavila ministrica Nada Murganić.

“Stanje u udomiteljstvu nije zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove nedovoljne rasprostranjenosti. Cilj zakona je profesionalizacija udomiteljstva. Treba razlikovati naknadu od opskrbnine. Poboljšali bi se uvjeti za udomitelji. Želja je i pomladiti populaciju udomitelja jer je više od polovice registriranih udomitelja starije od 55 godina”, rekla je Murganič i najavila kako će se u suradnji s UNICEF-om provoditi i dodatna kampanja i edukacija udomitelja.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako zakon diskriminira istospolne i izvanbračne zajednice. Ministrica Murganić mu je odgovorila kako je odredba o tome tko može biti udomitelj ostavljena iz postojećeg zakona dok je definicija obitelji preuzeta iz zakona o posvajanju.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako je izbila svađa između koalicijskih partnera o tome tko će moći udomljavati. “Ne želite priznati istospolne zajednice kao zajednice obiteljskog života”, kazao je Bauk.

Iako Sabor raspravlja o Zakonu udomiteljstvu, Hrastov Hrvoje Zekanović govorio je o obljetnici smrti Slobodana Praljka. Održao je prilikom sog izlaganja i minutu šutnje. Jandroković ga je upozorio da svoje saborsko vrijeme ne koristi za prikupljanje političkih bodova, a Zekanović mu je odgovorio: “Sram Vas bilo, gospodine predsjedniče”

Komentiraj