Ministar financija Zdravko Marić u utorak je u Saboru predstavio prijedloge za pomoć blokiranim građanima.

Saborski zastupnici na današnjoj sjednici raspravljaju o zakonskim prijedlozima za olakšavanje položaja ovršenih i blokiranih građana i oslobođanje oko 326.000 ljudi dužničkog ropstva, odnosno o zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama, zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i zakonu o stečaju potrošača. Sva tri zakona, kako je najavljeno iz Vlade, trebala bi smanjiti ukupan broj blokiranih i kontinuirano dovoditi do smanjenja njihova duga. Sva tri zakona upućena su u Sabor u hitnoj proceduri kako bi što ranije stupila na snagu.

“Tražimo rješenja kako bismo pomogli hrvatskim građanima, vodeći računa o zaštiti prava vjerovnika i dužnika. Nemojmo zanemariti prava svih onih građana koji unatoč poteškoćama podmiruju svoje obveze”, rekao je Marić predstavljajući zakon u Saboru.

Prema zadnjim podacima od 31. svibnja blokirano je 326.379 hrvatskih građana s više od 42 milijarde kuna duga. Najveći broj građana blokiran je zbog dugova prema telekomunikacijskim kompanijama, a najveći iznosi duga su prema bankama.

“Nakon provedenih analiza i simulacija išli smo čak i malo jače u smislu mogućnosti otpisa u odnosu na ono što je rečeno u samom programu”, rekao je Marićž i dodao da je 85 posto blokiranih građana u blokadi više od godine dana. Prijedlog zakona odnosi se na građane koji su bili u blokadi do 31. prosinca 2017. i vrijedi jednokratno. “Najbolje bi bilo gađati da stupa na snagu za vikend, kako bi Fina mogla obraditi sve te podatke. Građani praktički ne moraju ništa učiniti u smislu prijave ili odlaska na šaltere Fine”, rekao je Marić. Kada zakon stupi na snagu u potpunosti će biti deblokirano 6672 građana čiji dug ne prelazi 10 tisuća kuna vjerovnicima iz prve skupine (sve državne službe, HRT, HZZO).

Jedna od ključnih novosti je, pojasnio je Marić, da se ograniči trajanje ovrhe samo za fizičke osobe. “Danas za izvansudsku ovrhu nema propisanog kraja, pa ona može trajati zauvijek. Ovim zakonom predlažemo da ako se tražbina ne naplati u roku od tri godine, nakon što po toj osnovi nije bilo naplata u posljednjih šest mjeseci, Fina prestaje s izvršavanjem ovrhe”, kazao je Marić, kako prenosi Dnevnik.hr.

“Broj ovršenika koji će biti momentalno deblokirani bit će 71.291, a iznos duga smanjit će se za 32 milijarde kuna. Ali to ne znači trajno eliminaciju duga. Fina će i dalje promatrati što se događa”, naglasio je ministar.

Pernar opet iznesen iz sabornice

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar, kojeg je saborska straža sinoć iznijela iz saborske dvorane, jutros je zatražio stanku zbog deložacije. Nakon što mu to predsjednik Sabora nije dopustio, Pernar je Jandrokoviću rekao kako mu nije stalo do deložiranih. Jandroković mu je odgovorio da mu je svaka deložirana osoba važna, te podijelio opomenu Pernaru.

Jandroković je kazao da se boji da će Pernara ponovno straža morati iznositi iz sabornice. Jandroković je potom Pernara isključio iz rasprave, prenosi N1.

“Slobodno šaljite stražu na mene. Spreman sam ići do kraja svaki put”, rekao je Pernar.

Unatoč svim Jandrokovićevim upozorenjima Pernar nije htio sjesti pa je Jandroković pozvao saborsku stražu, koja je Pernara ponovno iznijela iz sabornice.

Komentiraj