HINA/ Daniel KASAP

SABOR ‘Nema se za djecu, ali ima za borbene zrakoplove’

Hrvatski sabor i današnju je sjednicu započeo zahtjevima za stankama.

SDP-ova Romana Jerković stanku je zatražila zbog problema rastućeg siromaštva djece u Hrvatskoj. “Teško se oteti dojmu da se ovim ozbiljnim problemom nitko suštinski ne bavi. Samo su Bugarska i Rumunjska gore od nas. Demografska politika jednako je važan nacionalni interes kao i obrana zemlje”, rekla je Jerković dodajući kako se godinama nije mijenjao iznos dječjeg doplatka.

Kritizirala je i iznos koji država izdvaja za vojsku. “Nema za djecu, ali ima za borbene zrakoplove i blindirane limuzine. Kakvu poruku šalje Vlada dijeljenjem darova djeci u privatnim vrtićima? To je loša poruka onima koji nemaju što jesti”, zaključila je.

Predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić, pak, najavio je kako će u proceduru uputiti prijedlog zakona koji bi zaštitio zviždače. Više o tom čitajte ovdje.

Željko Glasnović poručio je kako u Hrvatskoj postoji možda 37 posto radno sposobnih ljudi u Hrvatskoj. “Ovo je točan preslik bivše države, osim što nema hiperinflacije. To je primjer aniokranijalne diverzije, bilo bi bolje svima da izvade glavu iz guzica.”

Strenja Linić o premijerovom obećanju

Mostovka Ines Strenja Linić premijera je upitala kada će ispuniti obećanje i pomoći djeci sa spinalnom mišićnom atrofijom. “Premijer je prije dva tjedna dao obećanje da će u roku dva tjedna donijeti plan liječenja za djecu oboljelu od spinalne mišične atrofije. Međutim, dogodilo se nije ništa. Danas ističe taj rok i nijednog roditelja nitko nije pitao da dostave medicinsku dokumentaciju”, rekla je.

Za “francuski model” osnivanja fonda za inovativne lijekove u koji bi građani uplaćivali donacije, a kojeg je predložio ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekla je da nije riješenje. Umjesto toga, predložila je formiranje posebnog fonda za inovativne lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) , mimo već postojećeg Fonda za skupe lijekove za koje sredstva osigurava HZZO i koji je namijenjen samo za lijekove koji se nalaze na listi.

Taj fond bio bi za lijekove koji se ne nalaze na listi HZZO-a, ali koji su na listi Europske agencije za lijekove i koji bi, po ubrzanoj proceduri i na temelju jasnih medicinskih indikacija, dodjeljivao lijekove djeci kojoj su potrebni, pojasnila je.

HDZ-ov Ante Babić rekao je da se oporba žesti zbog dječjeg doplatka i materijalnih prava djece, ali da je to tek populistički potez, te da je ova Vlada učinila niz poteza kojima poboljšavaju položaj djece. Ubrojio je tu i uključivanje demografije u resorno ministarstvo.

 

Komentiraj