Sabor: Na ‘Aktualcu’ 38 pitanja za premijera i članove Vlade

Aktualnim prijepodnevom Sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja.

Na Aktualnom prijepodnevu 38 zastupnika postavljat će pitanja članovima Vlade. Ždrijeb je odlučio da će prva pitanje postaviti nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a posljednja Sanja Udović (SDP).

Sabor će tako, bez prekida, zasjedati do sredine ljeta, uz izuzetak tjedna prije lokalnih izbora, koji se održavaju 16. svibnja. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je da imaju dosta važnih tema, a rasprave traju dugo.

“Kad su tri točke rasprave vrlo često završe u kasnim noćnim satima, pa da bi raspravili sve što imamo moramo intenzivnije raditi”, rekao je i dodao da je prijašnjih godina bilo i po četiri tjedna stanke, a on se ove godine odlučio za jedan tjedan.

“Sigurno je da će dio zastupnika koristiti govornicu kako bi promovirali sebe ili stranačke kolege u lokalnim izborima, uvijek je tako bilo, no bitno je da ne prijeđu crtu prihvatljivog”, istaknuo je Jandroković.

Na dnevnom redu Sabora zasad je sedamdesetak točaka, a više od polovice predložila je oporba. Vladini prijedloi imaju prednost, pa će tako u srijedu nakon ‘Aktualca’ zastupnici raspraviti zakon po kojemu se već na svibanjskim lokalnim izborima ne bi mogli kandidirati pravomoćno osuđeni na zatvor od najmanje šest mjeseci ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Prema važećem zakonu, mandat lokalnog dužnosnika prestaje automatski ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci bezuvjetno. Sada bi mu mandat prestao bez obzira na trajanje kazne zatvora i bez obzira na to je li uvjetna ili bezuvjetna ili je zamijenjena radom za opće dobro. Izmjene Zakona o lokalnim izborima donose stroža pravila za lokalne dužnosnike.

Komentiraj