SABOR Minuta šutnje za Praljka

hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak na početku saborskog zasjedanja kako su se zastupnički klubovi suglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva i pozvao na minutu šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje kao i sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH.

“Jučer je održana sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva”, rekao je Jandroković.

Tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak, kazao je, na simboličan je način ukazao na svu nepravednost žalbene presude. U ime Hrvatskoga sabora te u osobno ime izrazio je sućut njegovoj obitelji.

“Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH u priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka, te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Jandroković.

U tom kontekstu, naglasio je, Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini.

Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u BiH, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH, istaknuo je predsjednik Sabora.

S tim u svezi, najavio je, Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH.

“Klubovi zastupnika složili su se i da će nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji”, rekao je Jandroković.

Također, naglasio je, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

“U novonastalim okolnostima, klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru”, rekao je Jandroković.

Pozvao je zastupnike da “odaju počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH, čiji je gubitak ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje”.

Sve žrtve, kazao je, moraju zauvijek ostati u našoj kolektivnoj svijesti a “jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja”.

“Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je predsjednik Sabora.

U trenutku minute šutnje u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.

Komentiraj