SABOR Konzulatcije o ustavnim sucima nastavljaju se i u četvrtak

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Konzultacije o izboru tri suca Ustavnog suda nastavit će se i u četvrtak, kada bi se na istu temu mogla nastaviti i sjednica saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik.

Odbor je, naime, u srijedu dnevni red svoje sjednice proširio i raspravom o kandidatima za tri suca Ustavnog suda, a sjednicu je kasnije prekinuo kako bi se članovi Odbora, bez javnosti, konzultirali o ustavnim sucima.

Počinjemo raspravu o ustavnim sucima, ostaju samo članovi Odbora, rekao je predsjednik Željko Reiner.

Osim najave Odbora da se konzultacije nastavljaju u četvrtak, službenih izjava nakon Odbora nije bilo.

Odbor za Ustav prošli je tjedan saslušao 11 kandidata za tri suca Ustavnog suda, koje bi Sabor trebao izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je rekao će SDP-ov kandidat za ustavnog suca biti Goran Selanec, te da je SDP spreman podržati jednog kandidata za kojeg se odluči HDZ. SDP-ov je stav da trećeg kandidata za ustavnog suca treba predložiti Klub nacionalnih manjina.

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić prije sjednice Odbora novinarima je rekao kako je, kad je raspisan javni poziv za ustavne suce (u ožujku), dogovoreno da će vladajućima pripasti dva kandidata, a oporbi jedan. “Na tom tragu je jedna manja dopuna, da bi SDP podržao dva kandidata iz redova vladajućih, ako taj drugi bude imao potporu ‘manjinaca'”, rekao je Bačić.

O HDZ-ovim kandidatima za ustavne suce nije želio govoriti. Bilo bi neozbiljno govoriti o imenima prije nego Klub donese odluku, odgovorio je na novinarsko spominjanje imena aktualnog predsjednika i suca Ustavnog suda Miroslava Šeparovića i Antuna Palarića.

Klub će vjerojatno sutra s ostalim klubovima većine, a to podrazumijeva i Klub nacionalnih manjina, na tragu dogovora s klubovima oporbe usuglasiti kandidate, rekao je Bačić.

Komentiraj