Sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu, ali tek nakon inicijative Talijana

Hrvatski Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazvao je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa povijesnim činom, gostujući u petak u Dnevniku HTV-a.

Isključivi gospodarski pojas je područje koje se nalazi izvan teritorijalnog mora i uz njega, podvrgnuto je posebnom pravnom režimu na temelju kojega obalne države imaju pravo vršiti određena prava suverene države.

Republika Hrvatska ga do danas nije proglasila, iako su to učinile skoro sve mediteranske zemlje (izuzev Grčke i Turske zbog granične napetosti).

“Ovo je povijesni čin. Veliki je to uspjeh Plenkovićeve Vlade, saborskih zastupnika, cijele RH. Ribari čekaju 30 godina na proglašenje IGP-a. Treba imati u vidi činjenicu da je to strateški interes RH prema moru na koje je hrvatski narod vezan”, rekao je Grlić Radman.

Tek nakon što je inicirala Italija

Odmah se postavilo pitanje zašto smo proglasili isključivi gospodarski pojas tek sada, nakon što je to sa svoje strane inicirala Italija, dok su na potrebu proglašavanja gospodarskog pojasa mnogi upozoravali godinama.

“Treba gledati činjenicu da je Jadransko more, koje ima intenzivni promet i poluzatvoreno je, zapravo ekološki ranjivo. Stoga je potreban integrativni pristup oko zaštite okoliša, sprečavanja rizika i osiguranja održivog razvoja. Treba voditi i računa o tome koliko nam je važno plavo gospodarstvo. Razlika između ZERP-a i IGP je ta što je IGP bolji format i u stanovitom smislu uređeniji pristup u reguliranju odnosa obalnih država.”

Duže vrijeme već i kroz ZERP provodimo zaštitu Jadrana, kazao je Grlić Radman.

“Čekali smo i razgovarali sa susjedima, kako bismo podigli razinu zaštite Jadrana. Italija i Hrvatska uključile su i Sloveniju, iako nismo trebali, kako bismo zajednički unaprijedili upravljačka prava i kako bismo radili na zaštiti Jadrana i dodatnoj mogućnosti iskorištavanja resursa”, rekao je Radman.

Potvrdio je da ribari iz trećih zemalja, onih koje nisu članice EU, više ne mogu izlovljavati ribu.

Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa zastupnici u Saboru usvojili su jednoglasno – 141 zastupnik, koji je bio u sabornici, glasovao je za usvajanje IGP-a.

Dva nova prava

Odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu mora stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava: izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je, podsjetimo, 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom proširuju prava hrvatske države.

Italija je u veljači 2006. godine proglasila takozvanu “Zonu zaštite okoliša”, gdje se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode i arheološka nalazišta.

Prije pola godine nismo htjeli IGP

Italiji je donedavno odgovaralo stanje u kojem može neometano ribariti u vodama susjednih zemalja – osobito u vodama ispred Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Grčke. Sad su se okolnosti bitno izmijenile.

Italija gospodarski pojas do sad nije proglašavala jer im je bilo važno da to budu međunarodne vode bez ikakvih izlovnih kvota i ograničenja ribolova. Sad im prijeti opasnost da u te međunarodne vode ulaze brodovi trećih zemalja izvan EU, rekao je za Morski.hr Petar Baranović iz strukovnog sindikata ribara.

Kako je pisao Morski HR prije tri mjeseca, Talijani su najavili proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas, a hrvatske vlasti su to saznale od novinara sa spomenutog portala.

“Prije samo pola godine, upit o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa poslan je Ministarstvu vanjskih poslova, Na to su odgovorili da ga ne namjeravaju proglasiti. Odgovorili su da “imamo dobru suradnju s Italijom”, piše Morski.hr.

Komentiraj