Sabor idući petak mijenja Poslovnik

HINA/ Daniel KASA

Hrvatski sabor u idući će petak izmijeniti svoj Poslovnik, što proizlazi iz najave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na kraju glasovanja u petak o 30-ak zakona i izvješća.

“U srijedu i u četvrtak izjašnjavat ćemo se o amandmanima na Poslovnik, u petak bi završili glasovanje”, najavio je Jandroković zastupnicima.

Vladajući i oporba u četvrtak su se na Odboru za Ustav i Poslovnik, raspravljajući o 522 amandmana podnijeta na Poslovnik, približili kompromisu o sadržaju tog dokumenta, no definitivnu odluku trebali bi donijeti na sjednici u utorak.

SDP-ov Arsen Bauk (SDP) objavio je kako su spremni povući svojih 400-tinjak “opstruktivnih amandmana”, uz uvjet da vladajući pristanu da saborske stanke prvog dana zasjedanja u tjednu budu u dosadašnjem terminu, dakle ujutro, a u ostale dane između 13 i 14,15 sati.

Bauk: SDP-ovi zastupnici o Poslovniku bi glasali po savjesti

Drugi je uvjet da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja je na dnevnom redu 60 dana. Zastupnici SDP-a, kazao je Bauk, o Poslovniku bi glasali po savjesti.

Branko Bačić (HDZ) potvrdio je spremnost HDZ-a na prijedlog da oporba može na dnevni red uvrstiti 11 točaka po svom izboru, kada to zatraži 30 zastupnika, kao i da prva tjedna stanka bude jutarnja, a u ostale dane u 13 sati.

Poručio je, međutim, da bi SDP-ova spremnost na kompromis, osim povlačenja amandmana, morala uključivati i potvrdu da će prihvatiti novi Poslovnik.

‘Ne’ SDP-ovim zakonskim inicijativama

Sabor je u petak izmijenio zakone o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i o mirovinskim osiguravajućim društvima, odbio tri zakonska prijedloga SDP-ova Kluba – o profesionalnoj mirovini, o izmjenama Zakona o doplatku za djecu i Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Prihvatio je, odnosno primio na znanje niz izvješća za 2015. i 2016. godinu, među kojima su izvješća ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova, izvješća o stanju i upravljanju Robnim zalihama, o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, o provedbi Zakona o otocima, itd.

Komentiraj