SABOR ‘HNS neće odustati od Istanbulske konvencije’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatski sabor danas raspravlja o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o uzajamnom pružanju potpore države domaćina, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o raspravljenim točkama.

Sjednica je, tradicionalno, započela zahtjevima za stankama, koje je zatražilo osam klubova.

HNS-ova Marija Puh zatražila je stanku zbog Istanbulske konvencije, Goran Aleksić da bi govorio o pravomoćnim presudama u slučaju franak. SDSS je tražio stanku zbog stanja na istoku Hrvatske, HSS zbog Petrokemije, Glasnović želi govoriti o kurikulumu, Hrelja o radu umirovljenika, a Bulj i Bačić o aktualnoj političkoj stanci.

Marija Puh istaknula je kako HNS ne misli popustiti po pitanju Istanbulske konvencije. “Konvencija nije poligon za ideološku konvenciju. Sve one koji se boje njenog retaificiranja pitam ‘što će se dogoditi’. Ništa se nije promijenilo u drugim zemljama koje su je ratificirale”, naglasila je.

“Protivnike Konvencije upitala je čega se boje. “Čega se bojite i što će se promijeniti kad ratificiramo Istanbulsku konvenciju? Jedino što će se dogoditi je zaštita žrtava nasilja i sankcioniranje počinitelja”, istaknula je.

“Ako je Poljska mogla ratificirati 2015., a slovi za konzervativnu državu, Istanbulsku konvenciju može ratificirati i Hrvatska”, zaključila je.

Komentiraj