Zeljko Lukunic/PIXSELL

FOTO: SABOR Grabar Kitarović poziva saborske zastupnike na odgovornost prema građanima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima.

“Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali”, rekla je predsjednica novinarima napuštajući sabornicu.

Drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama najavila je za ponedjeljak.

Sabor se nije konstituriao jer je upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste koji su predložili da se na tu funkciju izabere zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga bio je HDZ i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

A jutro je bilo obećavajuće…

Uzbuđenje koje se u četvrtak prijepodne zrcalilo na licima novoizabranih saborskih zastupnika bilo je kratkog daha, jer Hrvatski sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se.

Zastupnici, koji su u sabornici bili jedva pola sata, od ranog su jutra ‘kapali’ na Markov trg, a među prvima su došli zastupnici HDZ-a jer ih je čekala je sjednica Kluba.

Ne žurite, jutro je, dan je dug, sve ćete znati, suzdržano je uzvraćala zastupnica Josipa Rimac na novinarska propitivanja o HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Sabora.

Mlada HDZ-ova snaga, Josip Bilaver, na sjednicu je došao pomažući se ‘štakama’. To je od košarke, objasnio je.

Bit će zanimljiv dan, kratko je novinarima rekao tajnik SDP-a Igor Dragovan, a puno rječitiji nije bio ni aktualni predsjednik Sabora, SDP-ovac Josip Leko. “To vi meni recite, vi imate više informacija”, odgovorio je novinarima na pitanje hoće li ostati predsjednik Sabora.

Zastupnici Mosta nezavisnih lista u Sabor su stigli zajedno, a skupinom je zbog modnog dodatka dominirao Miro Bulj. To je sinjska kapa, donio sam je u čast naroda Sinja i Cetinske krajine koji me izabrao, objasnio je Bulj zašto nosi crvenu kapicu.

Bilo bi mu, kaže, drago da je i premijer Zoran Milanović stavi koji put, s obzirom na svoje sinjske korijene.

Svoje dalmatinsko podrijetlo odjećom su naglasili i Goran Dodig (HDZ) i Stipe Petrina (Most), noseći tradicionalna dalmatinska odijela, doduše s različitim tonskim i modnim detaljima.

Uzbuđen sam, svečano je, a biti narodni zastupnik je velika čast, rekao je prije saborskog zasjedanja Robert Podolnjak iz Mosta, koji je zbog protivljenja HDZ-a kasnije odustao od kandidature za predsjednika parlamenta.

Relaksiran, srdačno se pozdravljajući sa zastupnicima i gostima, sjednicu je čekao Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Republike, prije toga dugogodišnji zastupnik. Bezbrižan kao ‘tica, kratko je opisao svoje raspoloženje.

U svečnim crnim haljinama, saborskim su hodinicima šetale članice zbora HRT-a, koji u konačnici nije obavio svoj posao – otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša. Himnu bi intonirali da se Sabor uspio konstituirati, ovako će morati čekati drugu priliku i još jednom doći na Markov trg, uostalom, kao i zastupnici.

Komentiraj