Patrik Macek/PIXSELL

Sabor zasjedao cijelu noć, sjednica traje i dalje

Drugi put u svojoj modernoj povijesti, prvi je put to učinio lani, Hrvatski je sabor zasjedao cijelu noć s četvrtka na petak izjašnjavajući se o više od 900 amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zasjedanje je nastavio i u petak ujutro.

Uz ocjenu da je taj zakon loš i da Vlada zapravo želi onemogućiti referendumske inicijative, cijelu su noć radili samo zastupnici Mosta NL koji su sami na zakon podnijeli 888 amandmana.

Radili su punih 15 sati, uz jednosatnu stanku zbog nogometne utakmice Hrvatska:Azerbejdžan koja je zavšila pobjedom Hrvatske.

Upravo po tome noćašnja se sjednica razlikuje od sjednice s početka ožujka prošle godine kada je Sabor, raspravljajući o svom Poslovniku, također zasjedao cijelu noć, ali uz česte stanke, što je zastupnicima omogućavalo da se, koliko-toliko, odmore, što noćas nije bio slučaj.

Ipak, maratonski rad nije otupio oštricu Mostovih zastupnika, ni odlučnost da izdrže, kako su izračunali, do petka u 19, 30 sati.

Most pruža otpor stranačkim vojnicima, vitezu koji izvršava dvorske naredbe, kazao je Nikola Grmoja očito ‘ciljajući’ na HDZ i predsjedavajućeg akademika Željka Reiner. Predbacio mu je da brani stranačke, a na interese naroda, jer podržava zakon koji će omogućiti da se poveća iznos troškova kampanje za euro izbore, a što, tvrdi, ide na ruku HDZ-u.

No, osim vladajućeg HDZ-a, Grmoja proziva i oporbu.

Nema zastupnika HDZ-a, ali ni SDP-a, pa ni onih koji zagovaraju referendum poput Hrasta i Neovisnih za Hrvatsku, kazao je.

Sabor nakon cijele noći odradio tek polovicu od 900 amandmana

Hrvatski se sabor u petak, nešto prije osam sati, uspio izjasnio tek o polovici amandmana, njih 450, podnesenih na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, što upućuje da bi se mogle ostvariti prognoze Mosta NL, da će izjašnjavanje o amandmana potrajati do petka navečer.

Sabor o amandmanima raspravlja od četvrtka u 15 sati, dakle punih 17 sati, čitavo vrijeme u sabornici su samo zastupnici Mosta koji kritiziraju sam zakon, Vladu i HDZ koji ga zagovaraju, ali i oporbene kolege koji s njima nisu dijelili noć.

Za stolom predsjedavajućeg u tom su se vremenu izmijenili predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednici akademik Željko Reiner i Milijan Brkić koji je ‘mostovcima’, koji su mu jutros poželjeli dobrodošlicu uzvratio stihovima pjesme „Tako je dobro vidjeti vas opet“.

Brkić je pozdravio i sve koji su, uz zastupnike cijelu noć morali pratiti rad Sabora: djelatnike Stručne službe, Straže, novinarku Hine.

Bulj: Ministar pod jorganom

Mostovi su zastupnici zamjerili ministru uprave Lovri Kuščeviću što od četvrtka poslijepodne nije našao ni volje, ni vremena svratiti u sabornicu, nego je svojim suradnicama prepustio da ‘brane zakon’, prvo Josipa Rimac, a potom Katica Prpić.

„Ministar se kukavički skriva pod jorganom u svom toplom krevetu, ostavio je ženu da brani zakon u Saboru“, prozvao ga je Miro Bulj, optužujući ga da je „grobar referenduma“ i da je „pljunuo“ na potpise 400 tisuća građana skupljene radi promjene izbornog zakonodavstva.

Most ustrajno ponavlja da Vlada predloženim zakonom još više otežava referendumsko izjašnjavanje, da si HDZ podizanjem naknada za lokalne vijećnike, odnosno propisivanjem najmanjeg iznosa za njih, nastoji osigurati dodatna sredstva.

Sabor je u noći sa četvrtka na petak, drugi put u svojoj modernoj povijesti, zasjedao cijelu noć izjašnjavajući se o više od 900 amandmana. Prvi je put to učinio prije godinu dana, kad je raspravljao o svom Poslovniku.

Komentiraj