Sabor danas raspravlja o Zakonu o obrtu

U Hrvatskom saboru danas će se raspravljati o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obrtu kojim bi se trebala otkloniti ograničenja koja onemogućuju daljnji razvoj sustava obrazovanja vezana uz obrte i modalitet dualnog obrazovanja.

Pormjene u Zakonu o obrtu imaju za cilj liberalizaciju uvjeta za obavljanje obrta, ukidanje administrativnih opterećenja i osiguravanje učinkovitije primjene Zakona o obrtu, stoji u obrazloženju Vladinog prijedloga.

U svrhu smanjenja administrativnog opterećenja obrtnika i fizičkih osoba koje obavljaju domaću radinost i sporedno zanimanje planira se ukidanje cijene obrtnice i cijene odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja za koje se proteklih godina donosila odluka ministra nadležnog za poduzetništvo i obrt i iznimno se u jednogodišnjem trajanju oslobađalo te obveze.

Naukovanje je naročito učinkovit oblik učenja temeljenog na radu u okviru strukovnog obrazovanja koji olakšava prelazak u svijet rada te je stoga potrebno poduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti za njegov daljini razvoj i unaprjeđenje, stoji u zakonskom prijedlogu.

Obzirom na potrebe tržišta vezano za sezonsko obavljanje djelatnosti ukazala se potreba produljenja ukupnog trajanja sezonskog obavljanja obrta sa šest na devet mjeseci i ukidanja Pravilnika o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrti. Neovisno o trendovima na tržištu kao i osobnom odabiru obrtnika smatra se da sezonsko obavljanje obrta ne treba uvjetovati popisom djelatnosti, smatraju predlagatelji.

Komentiraj