SABOR Batinić pozvao da se osiguraju sredstva za prijevoz srednjoškolaca

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić pozvao je u četvrtak ministra znanosti, obrazovanja i športa Predraga Šustara te premijera Tihomira Oreškovića da osiguraju sredstva za besplatni prijevoz srednjoškolaca za iduću školsku godinu.

“Vlada nije u proračunu osigurala financijska sredstva za 2016./2017. za prijevoz srednjoškolaca”, upozorio je Batinić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Istaknuo je kako se mladi pitaju zbog čega je karta za Njemačku jeftinija od mjesečne karte koju će morati platiti njihovi roditelji, ako se ništa ne promijeni.

Varaždinski su srednjoškolci, kaže, danas mirnim prosvjedom pokušali upozoriti na nanesenu im nepravdu.

Batinić je iznio i podatak prema kojem je 2005. kada je prvi put uveden u Varaždinsku županiju besplatni prijevoz srednjoškolaca odmah broj upisanih u srednje škole porastao za 25 do 30 posto.

“Predlažemo da što prije, dok je Vlada još na okupu ili pak neka druga Vlada, kroz rebalans uvrsti poziciju za besplatni prijevoz srednjoškolaca”, istaknuo je Batinić.
Ivan Kirin (HSP AS) , koji je stanku zatražio zbog agrarne politike, rekao je da negativna strategija u poljoprivredi traje već dulje vrijeme. Upozorio je i da se više hrane uvozi nego se izvozi.

“U EU smo ušli politički spremni no posrnule poljoprivrede. Poljoprivredom vlada uvozno-potrošačka a ne uzgojno-reproduktivna proizvodna logika”, kazao je.

Problem hrvatske poljoprivrede je bio što je, ulaskom u EU, uvoz u Hrvatsku porastao s jedne na tri milijarde dolara.

“Hrvatska ima poljoprivredno zemljište i tržište u domicilnom stanovništu i turistima, a sustav i dalje ne funkcionira”, upozorio je dodajući kako bi OPG-i trebali biti glavni čimbenik razvoja.

Dolazi, kaže, turistička sezona u kojoj gostu treba ponuditi domaću hranu a ne da je ugostitelji kupuju u trgovačkim lancima.

Aktualna politička situacija jutros je ponukala tek jedan saborski klub da o njoj progoviri i to onaj HSS-HDS-a pa je HDS-ov Goran Dodig upozorio na nedostatak kulture demokracije u Hrvatskom saboru.

“Ne okrivljujem nikog pojedinačne nego sve skupa pa i sebe jer smo ušli u zamku iz koje nismo u stanju izići. Legitimno pravo svake opcije je da zastupa svoje interese, ali nedopustivo je da se u Saboru traže poslovničke nedorečenosti kako on ne bi funkcionirao”, poručio je Dodig.

Nije stvar samo većine da u Saboru drži kvorum, nego je, kaže, to obveza i manjine.

Sabor, kaže, nije ni poligon ni mjesto na kojem se ispijaju kave od četiri kune.

“Zastupnici su si dali pravo da sude, a Sabor nije sudnica. Na temelju indikacija vršimo socijalna ubojstva naših kolega jer kad uvrijedite saborskog zastupnika uvrijedili ste sebe samog. Nije dopustivo da bilo tko bilo kome u Saboru kaže da je lopov i da vrijeđa nekog drugog. Sabor nije ni mjesto gdje se mogu iznositi vlastita razmišljanja utemeljena na indicijama iz medija da bi se na tome donosili zaključci koji prerarastaju u histeriju u kojoj stradaju ljudi i mi kao institucija”, rekao je Dodig.

Komentiraj